Suuri määrä lakritsi- ja salmiakkimakeisia aiheutti kammiovärinään johtaneen vaikean hypokalemian, kerrottiin Lääkärilehdessä 49/2016 Ilman ajanvarausta -palstalla. Tämä herätti lukijoissa kysymyksiä.
Mikä on liian suuri määrä lakritsia, professori Timo Sane?
– Sitä on vaikea sanoa, koska lakritsivalmisteissa voi olla jopa 20-kertaisia eroja siinä, miten paljon ne sisältävät lakritsijuuren uutteesta tulevaa glykyrretiinihappoa.
– Nyrkkisääntö kuitenkin on, että jos syö pari kertaa viikossa 100–200 gramman pussin lakritsia tai salmiakkia, muutamassa viikossa saattaa tulla ongelmia riippuen yksilöllisestä herkkyydestä.
– Yksittäisissä tapauksissa on kuvattu tätäkin pienemmän lakritsialtistuksen aiheuttaneen oireita. Tämä koskee myös salmiakkia sisältävien juomien säännöllistä nauttimista.
– Maailmalta on niin ikään julkaistu tapausselostuksia, joissa lakritsia sisältävistä ummetuslääkkeistä on tullut pulmia.
Miten glykyrritsiinihappo vaikuttaa?
– Glykyrritsiini hajoaa suolessa glykyrretiinihapoksi ja sen glykosidiksi. Glykyrretiinihappo estää munuaisissa kortisolin hajoamista inaktiiviksi kortisoniksi.
– Kun lakritsia syödään monta päivää, kortisolin paikallinen vaikutus munuaisissa voimistuu ja munuaisten suolahormonireseptorit aktivoituvat. Tämän seurauksena verenpaine nousee, kaliumarvo laskee ja syntyy turvotuksia.
Voiko ennustaa, kenelle tulee terveysongelmia suuresta määrästä lakritsia ja salmiakkia?
– Yksilöllinen herkkyys ilmeisesti ratkaisee, miten glykyrretiinihappo vaikuttaa. Siksi vaikutuksia ei voi etukäteen selvittää esimerkiksi tavallisilla laboratoriokokeilla.
Onko salmiakin ja lakritsin suurien määrien nauttimisessa eroja? Onko jommankumman syöminen haitallisempaa?
– Ei ole eroja, sillä molemmissa on glykyrritsiinia.
Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja
Kuva:
Fotolia
Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 5/2017.