Voinko lähteä lennolle, jos tunnen itseni sairaaksi?
Lentomatka on terveellekin keholle jonkinasteinen koettelemus, sillä koneen matkustamossa ilmanpaine on säädetty vastaamaan yli kahden kilometrin korkeutta merenpinnan tasolta katsottuna. Olet lentomatkan ajan ikään kuin korkealla vuoristossa ja hengität koneessa ohuempaa ilmaa.
Koneen ilmanpaine on omiaan pahentamaan erinäisiä taudinoireita, kuten sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa tai ahtauttavien keuhkosairauksien hengenahdistusoireita. Krooniset sairaudet on siksi syytä hoitaa hyvälle tolalle ennen lentomatkaa.
Saanko ottaa lääkkeeni mukaan matkustamoon?
Saat toki. Ruumaan ei lääkkeitä kannata laittaa ollenkaan siltä varalta, että matkatavarat katoavat. Varaa siis käsimatkatavaroihin ainakin reseptilääkkeesi sekä kaikki ne lääkkeet, joita käytät säännöllisesti. Lääkkeitä olisi hyvä olla mukana ainakin viikon ylimääräisiin tarpeisiin, jos kotiinpaluu sattuisi jostakin syystä viivästymään.
Erityisen tärkeää on muistaa pakata käsipakaasiin oireita lievittävä lääkitys. Astmaa tai muita hengityselinsairauksia potevilla on syytä olla kassissaan avaava inhalaattori, sepelvaltimotautia sairastavilla muun muassa nitrot ja diabeetikoilla insuliinit.
Ota käsimatkatavaroihin myös lääkereseptisi. Lentokenttien ja tullien turvatarkastusta varten voit pyytää lääkäriltä tai apteekista englanniksi kirjoitetun todistuksen, jossa listataan lääkityksesi.
Onko lentokoneessa varalääkkeitä, jos omani ovat jääneet ruumaan?
Koneessa on pieni lääkepakki, jossa on muun muassa hengenahdistusta lievittäviä lääkkeitä sekä ensiapulääkkeitä. Jos olosi heikkenee, kerro voinnistasi lentoemännälle. Hän voi kuuluttaa matkustamosta muita, joilla saattaa hyvinkin olla tarvitsemaasi lääkettä.
Voiko pitkällä lennolla vaania laskimoveritulppavaara? Ja miksi jalat turpoavat lennon aikana?
Estä siis ennalta veritulpan syntyä käyttämällä yli neljän tunnin lennoilla lentosukkia ja nousemalla lennon aikana käytävälle jaloittelemaan kerran, pari tunnissa. Ja kun jonotat koneen vessaan, keinuttele odottaessasi päkiöiltä kantapäille. Siten elvytät jalojen verenkiertoa.
Jalkojen turpoaminen on jokaisen lentomatkustajan vaiva, ja se johtuu istumisesta. Alaraajojen laskimoiden verenkierto hidastuu, sillä istuminen ahtauttaa isoja laskimoita polvitaipeissa ja nivusissa. Kun verenkierto ei toimi niin kuin maan kamaralla, alaraajojen kudoksiin kertyy nestettä.
Jos pysyttelet istualtasi tuntikausia, sitä herkemmin jalat turpoavat. Lentosukat ehkäisevät turvotusta ja jonkin verran myös laskimotukosriskiä. Tukosriski on muita korkeampi muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia potevilla, tupakoivilla ja selvästi ylipainoisilla ihmisillä, raskaana olevilla, perinnöllisesti alttiilla sekä heillä, jotka ovat aiemmin sairastaneet laskimotukoksen.
Olen diabeetikko ja mietin, vaikuttaako lentäminen jotenkin lääkitykseeni?
Ei vaikuta. Lääke tehoaa ja imeytyy ihan yhtä hyvin kuin jos olisit maanpinnan tasolla.
Lääkitysaikoja sen sijaan joudut säätämään, jos olet pistoshoitoinen diabeetikko ja matkustat muille aikavyöhykkeille. Perusinsuliinin annosteluajoista sinun on hyvä sopia etukäteen oman diabeteshoitajasi kanssa.
Muistathan myös, että insuliinit tarvitsevat määränpäässäkin viileän säilytyspaikan. Varmista ennen matkalle lähtöä, että saat majapaikassasi lääkkeesi kylmään.
Kuulin, että lentokoneessa kannattaa juoda vettä. Jos, niin miksi?
Siksi, että koneessa menetämme kehostamme hengityksen kautta runsaammin vettä kuin maan pinnalla. Lentokoneessa kuivumme herkemmin, ja kuivuminen hidastaa entisestään laskimoverenkiertoamme. Kehon vesipitoisuuden aleneminen saa aikaan väsymystä, ärtymystä, pahoinvointia ja jopa sekavuutta.
Varaa lentokentältä mukaasi vesipullo tai pyydä vettä lentoemännältä. Hörpi lasillinen vettä kerran tai pari tunnissa, vaikka ei janottaisikaan. Muistathan myös, että alkoholi ja lentäminen eivät sovi yhteen, sillä alkoholi kuivattaa elimistöä. Lennolla ei ainakaan pidä päästää itseään humaltumaan.
Alkoholin juominen lentomatkalla rauhoittavien lääkkeiden tai unilääkkeiden vaikutuksen alaisena on lentoyhtiöiden säännöissä sen sijaan kielletty.
Asiantuntijana ylilääkäri Hanna Nohynek THL:n Rokotusohjelmayksiköstä.
Lue lisää laskimotukosten ehkäisystä täältä.
Lue myös:
Matkailijan lääkelaukku
Kirjoittanut:
Essi Kähkönen
toimittaja
Kuva:
Panthermedia