Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tuoreen tutkimuksen mukaan riittävä perehdytys tehtäviin, hyvä ilmapiiri, työn mielekkyys sekä työaikajoustot ehkäisevät nuorten masennusta ja lisäävät siitä kärsivien työssä jaksamista.
Työssä annetut haasteet ja vastuu puolestaan kasvattavat itsetuntoa ja luottamusta omaan osaamiseen. Myös esimiehen rooli nähtiin tärkeäksi. Tutkimuksen mukaan nuoret odottavat esimieheltä ennen kaikkea ohjaavaa ja kannustavaa palautetta.
Jo seitsemän vuotta keskivaikeaa masennusta sairastava Elina (27) allekirjoittaa tutkimuksen väitteet. Hän on ollut elämänsä aikana lukuisissa eri alan töissä siivoojasta myyjään. Ne työt, joista hän ei saanut lainkaan palautetta, tuntuivat kaikkein vaikeimmilta.
– En kaivannut hyvää palautetta. Halusin vain, että minut huomattaisiin ja minulle kerrottaisiin, mitä teen oikein tai väärin. Oli ahdistavaa miettiä, mitä muut ajattelivat minusta. Oletin, että he puhuvat minusta selkäni takaa pahaa, eivätkä halunneet sanoa virheistäni minulle suoraan. Se teki minut todella epävarmaksi ja vainoharhaiseksi, hän muistelee.
Epävarmuudesta kärsivä Elina myöntää joidenkin esimiesten käytöksen ahdistaneen.
– Eräs heistä käytti kiltteyttäni hyväkseen ja antoi minulle aina ikävimmät työtehtävät. Toinen ei ottanut minuun koskaan mitään kontaktia ja tunsin itseni vähäpätöiseksi. Eräs esimies kiukutteli minulle, jos kauppa ei käynyt. Hiljaisina hetkinä hän alkoi huomautella hyvin vähäpätöisistä asioista, kuten juuri ilmestyneestä liasta lattiassa. Oli nöyryyttävää siivota likaa maasta hänen jalkojensa juuressa, hän sanoo.
Elinan mielestä tärkein työhyvinvointia lisäävä asia on hyvä työilmapiiri. Hänen mukaansa kannustavien ja ystävällisten ihmisten kanssa jaksaa tehdä ikävääkin työtä.
– Parasta on toki se, jos saan tehdä mielekästä työtä mukavien ihmisten kanssa. Toinen mieltä kohottava asia on vastuun saaminen. Masentunut ihminen saattaa kokea vastuun saamisen hyvinkin pelottavana, mutta esimiehen kannustus helpottaa työhön ryhtymistä. Vastuullisen tehtävän onnistuessa itsevarmuus kasvaa, Elina toteaa.
Naisen mielestä tutkimuksen tulokset eivät olleet yllättävät. Hän kuitenkin muistuttaa, että työoloista on hyvä puhua.
– Eiköhän nämä masennusta helpottavat tekijät ole tärkeitä ihan jokaiselle työntekijälle, hän sanoo.
STM:n tutkimusta varten haastateltiin 21–33-vuotiaita masennuksen kokeneita ja työelämässä mukana olleita nuoria aikuisia. Haastateltavan nimi on muutettu.
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia