Miten joulupöydän antimia tulisi säilyttää?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tyhjiö- ja suojakaasupakatuista, kylmäsavustetuista ja graavisuolatuista kalatuotteista on säännöllisesti todettu listeriabakteeria.

Joulu on hyvien ruokien aikaa. Herkuttelun lomassa olisi kuitenkin hyvä muistaa ruokien turvallinen säilyttäminen, käsittely ja valmistus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tyhjiö- ja suojakaasupakatuista, kylmäsavustetuista ja graavisuolatuista kalatuotteista on säännöllisesti todettu listeriabakteeria. Lisäksi bakteeria on todettu kinkkusuikaleissa, pakastevihanneksissa ja valmisruoissa.

THL:n mukaan elintarvikkeiden hyvällä käsittelyhygienialla ja lyhyillä säilytysajoilla voidaan vähentää elintarvikkeiden listeriariskiä.

Lue lisää: Joulu on taas

Miten joulun elintarvikkeita pitäisi sitten käsitellä? Tähän antaa vastauksen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Kinkku ja siipikarja

Kinkun ja siipikarjan liha pitäisi kypsentää vähintään +75 asteeseen. Raakaa ja kypsää lihaa ei saa käsitellä samoilla työvälineillä bakteerien siirtymisen välttämiseksi.

Kinkku tulisi valmistamisen jälkeen säilyttää koko ajan kylmässä (alle +6 asteessa). Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa, eli uuteen vuoteen mennessä.

Kalavalmisteet ja mäti

Tuore kala, kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet ja mäti pitää säilyttää 0 – +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Pakastettu ja sulatettu mäti olisi hyvä syödä yhden vuorokauden sisällä.

Itse tehty sinappi

Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat muun muassa valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Itse valmistettu sinappi tulisikin säilyttää aina jääkaapissa. Siellä se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Laatikot

Laatikkoruuat suositellaan sulattamaan jääkaapissa, jotta ne eivät pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Laatikot pitäisi kuumentaa yli +60 asteen lämpötilaan.

Kerran lämmitettyä laatikkoa ei pidä lämmittää uudelleen, eikä kerran sulatettua laatikkoa saisi pakastaa uudestaan. Myös uuden ja vanhan laatikon sekoittamista kannattaa välttää.

Lue myös:
Joulun närästys kuriin 

Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Evira

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia