Miten erottaa siitepölyallergia ja tavallinen flunssa?

Monet kärsivät nenän tukkoisuudesta, aivastelusta ja silmien kutinasta. Mutta mistä tietää, onko kyseessä siitepölyallergia vai tavallinen flunssa? Kysymys on tärkeä, sillä oikean diagnoosin avulla voidaan valita oikeat hoitokeinot.

Kun aivastuttaa, ei aina tiedä, onko kyse allergiasta vai alkavasta flunssasta.
Adobe
Kun aivastuttaa, ei aina tiedä, onko kyse allergiasta vai alkavasta flunssasta.

Yksi merkittävimmistä eroista siitepölyallergian ja flunssan välillä on oireiden kesto ja ajankohta.

Flunssa on yleensä lyhytkestoinen, ja oireet kestävät tyypillisesti 7–10 päivää. Flunssa voi iskeä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta se on yleisempi kylminä kuukausina.

Siitepölyallergia puolestaan kestää niin kauan kuin altistuminen allergeenille jatkuu. Suomessa koivun siitepölykausi on huipussaan keväällä, kun taas heinien ja pujon siitepölykausi ajoittuu kesään ja alkusyksyyn.

Jos oireet toistuvat samaan aikaan joka vuosi ja kestävät viikkoja tai jopa kuukausia, on todennäköistä, että kyseessä on siitepölyallergia.

Oireiden laatu

Flunssan oireisiin kuuluvat yleensä kurkkukipu, kuume, lihassärky ja yleinen väsymys. Flunssa voi myös aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja yskää, mutta nämä oireet ovat usein voimakkaampia kuin allergiassa.

Siitepölyallergian oireet keskittyvät yleensä hengitysteihin ja silmiin. Tyypillisiä oireita ovat vesimäinen nuha, nenän tukkoisuus, aivastelu, silmien kutina ja punoitus.

Allergiassa ei yleensä esiinny kuumetta tai lihassärkyä, mikä on yksi selkeä ero flunssaan verrattuna.

Flunssan oireisiin kuuluvat yleensä kurkkukipu, kuume, lihassärky ja yleinen väsymys.
Adobe
Flunssan oireisiin kuuluvat yleensä kurkkukipu, kuume, lihassärky ja yleinen väsymys.

Altistuminen ja perinnöllisyys

Siitepölyallergia on usein perinnöllinen, ja allergioiden taustalla on monia riskitekijöitä, kuten perimä ja ympäristötekijät. Jos suvussa on allergioita, on todennäköisempää, että myös sinulla on allergia.

Altistuminen siitepölylle on myös selkeä indikaattori. Jos oireet pahenevat ulkona ollessa tai ikkunoiden ollessa auki, kyseessä on todennäköisesti siitepölyallergia. Flunssa ei ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä samalla tavalla.

Hoito ja ehkäisy

Flunssan hoito on yleensä oireenmukaista: lepoa, nesteytystä ja tarvittaessa kuumetta alentavia lääkkeitä. Ehkäisyssä tärkeää on hyvä käsihygienia ja kontaktien välttäminen sairastuneiden kanssa.

Siitepölyallergian hoitoon käytetään antihistamiineja, nenäsuihkeita ja silmätippoja. Siedätyshoito voi myös olla tehokas keino vähentää allergiaoireita pitkällä aikavälillä.

Allergian ehkäisyssä tärkeää on välttää altistumista allergeenille, esimerkiksi pitämällä ikkunat kiinni siitepölykauden aikana ja käyttämällä aurinkolaseja ulkona.

Artikkelin pohjana on käytetty tekoälyn tuottamaa tekstiä.