Mitä voi tehdä mobiilivastaanotolla?

Lääkäri voi tarjota potilaille hoidon tarpeen arviointia ja neuvontaa videopuhelun kautta.

MeeDoc Labs Oy:n videopuheluvastaanotto sijoittuu perinteisen vastaanoton ja tavallisen puhelun välimaastoon. Kuvayhteys voidaan ottaa älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella, jossa on kamera ja mikrofoni.

– MeeDoc-videopuhelun avulla voidaan hoitaa moni asia, joka nykyisin hoidetaan terveyskeskuslääkärin vastaanotolla, johtaja Aleksi Seppo arvioi.

Lääkäri voi antaa diagnoosin ja määrätä potilaalle lääkkeitä videoyhteydellä, jos hoitosuhde on aiemmin luotu tapaamalla potilas vastaanotolla. Ilman sitä etäyhteydellä voi antaa konsultaatiota ja neuvontaa. Videoyhteyden täytyy täyttää tekniset tietosuojavaatimukset, joita esimerkiksi Skype-yhteys ei täytä.

Kuvayhteydellä lääkäri saa yrityksen lääketieteellisen johtajan Wille Komulaisen mukaan paljon lisätietoa potilaasta.

– Videoyhteydestä on hyötyä esimerkiksi tilanteissa, joissa tulehtuneen haavan tai ihomuutoksen kuvailu on muutoin potilaan sanallisen ilmaisun varassa.

MeeDoc-sovellus on parhaillaan kokeilukäytössä YTHS:n terveydenhoitajien vastaanotoilla Tampereen, Joensuun, Savonlinnan, Lappeenrannan ja Turun toimipisteissä.

”Notkeaa ajattelua”

Yleislääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Arto Virtanen arvioi, että videovastaanotto voi toimia hyvinkin esimerkiksi potilaan tilan seurannan välineenä. Hänen mukaansa kuva tuo puheluun selvästi lisäarvoa.

Virtanen kummeksuu, että puhelintarkastusta ei ole viranomaisten silmissä pidetty pätevänä anamneesina.

– On outoa, että potilaan pitää tulla kertomaan kaikki asiat kasvotusten.

Hän suhtautuu positiivisesti uusiin teknisiin innovaatioihin, mutta muistuttaa, että ne saattavat myös olla tapa lisätä liiketoimintaa.

– Julkisella puolella tähän ei ole tarvetta. Julkinen sektori ei myöskään voi tarjota palveluja, joissa on vähäinenkin tietoturvariskin mahdollisuus, Nurmijärven terveyskeskuksessa työskentelevä Virtanen toteaa.

Lastenlääkäreissä kiinnostuneita

MeeDoc tarjoaa potilaille sekä päivystys- että ajanvarausvastaanottoja. Esimerkiksi noin 15 minuutin pituiseksi suunniteltu yleislääkärin konsultaatiopuhelu maksaa potilaalle 29 euroa, Kelan suorakorvauksen jälkeen 25 euroa. Lääkäri voi toimia MeeDocissa joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai MeeDoc Oy:n palkkalistoilla.

Kiinnostusta MeeDocia kohtaan ovat Aleksi Sepon mukaan alkuvaiheessa osoittaneet yksityisvastaanottoa pitävät psykiatrit ja lastenlääkärit. Wille Komulainen kertoo, että MeeDocissa pitää aktiivista vastaanottoa muutama lääkäri ja yrityksen tavoitteena on 15 lääkärin palvelu tammikuun loppuun mennessä.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 4/14.