Mitä ovat kaihileikkauksen riskit?

Kaihileikkaus on yleinen toimenpide, joka parantaa monien ihmisten näkökykyä merkittävästi. Vaikka leikkaus on yleisesti turvallinen ja tehokas, kuten kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä, myös kaihileikkaukseen liittyy joitakin riskejä.

Kaihileikkaus voi aiheuttaa useita lieviä komplikaatioita, jotka paranevat usein itsestään.
Adobe
Kaihileikkaus voi aiheuttaa useita lieviä komplikaatioita, jotka paranevat usein itsestään.

Kaihileikkauksen jälkeen voi ilmetä useita lieviä komplikaatioita, jotka yleensä paranevat itsestään tai ovat hoidettavissa.

Yksi yleisimmistä ongelmista on silmän punoitus ja turvotus, joka johtuu toimenpiteen aikana tehdystä pienen viillon aiheuttamasta ärsytyksestä. Tämä oire yleensä helpottaa muutamassa päivässä.

Toinen mahdollinen komplikaatio on silmän kuivuus, joka voi tuntua roskan tunteena silmässä. Tätä hoidetaan yleensä kosteuttavilla silmätipoilla.

Myös infektio on mahdollinen riski, joka voi vaatia antibioottihoidon. Se on kuitenkin melko harvinaista.

Vakavammat leikkauksen riskit

Vaikka suurin osa kaihileikkauksista suoritetaan onnistuneesti, joissakin tapauksissa voi esiintyä vakavampia komplikaatioita. Yksi vakavimmista on endoftalmiitti, eli silmän sisäinen tulehdus, joka voi vaatia kiireellistä hoitoa ja jopa lisäleikkauksia. Silmän sisäinen tulehdus on kuitenkin erittäin harvinainen kaihileikkauksen komplikaatio.

Joissakin tutkimuksissa on esitetty, että kaihileikkauksella lisäisi riskiä silmän verkkokalvon irtoamiseen, joka voi ilmetä viikkoja tai kuukausia leikkauksen jälkeen. Syy-yhteys ei ole kuitenkaan näin suoraviivainen.

Verkkokalvon irtoaminen vaatii välitöntä kirurgista toimenpidettä, jotta näköä voidaan yrittää pelastaa.

Useimmat potilaat kokevat merkittävän parannuksen näössään leikkauksen jälkeen.
Adobe
Useimmat potilaat kokevat merkittävän parannuksen näössään leikkauksen jälkeen.

Leikkauksen jälkeinen näön heikentyminen

Vaikka useimmat potilaat kokevat merkittävän parannuksen näössään leikkauksen jälkeen, joissakin tapauksissa näkö voi heikentyä. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että keinolinssi ei ole optimaalisesti sijoitettu tai siitä, että silmän sisäiset rakenteet eivät ole täysin parantuneet leikkauksesta.

Joillakin potilailla voi myös kehittyä jälkikaihi, joka on kapselipussin samentuma keinolinssin takana. Tämä tila voidaan yleensä korjata yksinkertaisella laserhoidolla.

Yksilölliset riskitekijät

Tietyt yksilölliset tekijät voivat lisätä kaihileikkauksen riskejä. Esimerkiksi potilaat, joilla on muita silmäsairauksia kuten glaukooma, diabeettinen retinopatia tai silmän tulehduksia, voivat kohdata suurempia riskejä.

Myös yleissairaudet, kuten diabetes ja sydänsairaudet, voivat vaikuttaa leikkauksen riskiprofiiliin.

On tärkeää keskustella perusteellisesti silmälääkärin kanssa omista riskitekijöistäsi ja siitä, miten ne voivat vaikuttaa leikkauksen tulokseen ja mahdollisiin komplikaatioihin.

Kaihileikkaus on monille potilaille elämänlaatua merkittävästi parantava toimenpide. Vaikka siihen liittyy joitakin riskejä, suurin osa potilaista kokee toimenpiteen positiivisena ja hyödyllisenä. On tärkeää olla tietoinen mahdollisista riskeistä ja keskustella niistä huolellisesti hoitavan lääkärin kanssa.

Artikkelin pohjana on käytetty tekoälyn tuottamaa tekstiä.