Helsingin kaupunki ja Lääketeollisuus ry ilmoittivat marraskuussa 2015 luovansa yhteistyömallin, jonka avulla kliinistä tutkimusta tuodaan kaupungin perusterveydenhuollon yksiköihin.
Mitä kuuluu Helsingin terveyskeskuksessa tehtäville lääketutkimuksille, Helsingin hallintoylilääkäri Jukka Pellinen?
– Sopivia tutkimusaihioita ei ole löytynyt. Tavallisin syy on ollut, että ehdotetut tutkimukset eivät ole sopivia meidän potilasaineistoon. Yhtään tutkimusta ei ole viety vielä läpi.
Mikä potilasaineistossa on ollut ongelmana?
– Tutkimukseen tarvittavat potilaat ovat usein ennemminkin erikoissairaanhoidon puolella.
Onko kaupungilla tarvittavat raamit tutkimusten aloittamiseksi?
– Tässä on vähän tällainen muna- ja kanasyndrooma, että kumpi ensin, ensimmäiset tutkimukset vai raamit. Kyllä raamit ovat olemassa, jos löytyy sopivia tutkimusaihioita. Pelisääntöjä tarkennetaan sitten pilottitutkimusten avulla.
Onko ilmoittautunut tutkimuksesta kiinnostuneita lääkäreitä?
– On. Heitä ei ole paljon, mutta heitä on riittävästi.
Onko jotain vireillä sen edistämiseksi, että tutkimuksia päästäisiin aloittamaan?
– En tiedä, voiko tätä sen kummemmin edistää. Kun sopivia tutkimusehdotuksia tulee ja tekijät löytyvät, niin siitä vaan aloittamaan. Meillä on puitesopimus HYKS-Instituutin kanssa hallinnollisen puolen järjestämisestä. Sopimusjuridiikka, rahaliikenne ja kaikki sellainen hoituvat sen kautta.
– Yksi haaste on, että kun mahdollisesta tutkimuksesta ilmoitetaan, valmistautumisaikaa on hyvin vähän. Usein puhutaan muutamasta viikosta, kun pitäisi olla jo selvillä tutkijat ja tutkimushoitajat.
Olisiko kaupungin mahdollista pitää valmiuksia yllä, esimerkiksi tutkimushoitajia valmiudessa aloittamaan nopeasti tulevia tutkimuksia?
– Ei. Kaupungin satsaus tähän on tarjota puitteet tutkimukselle. Lähtökohtana on ollut se, että tämä ei aiheuta omalle palvelutuotannolle erillisiä kustannuksia. Se on ollut koko hommaan lähdettäessä ihan perusedellytys. Ajatus on ymmärrettävä, mutta siltä pohjalta tätä ei ole lähdetty tekemään. Sellaisia keskusteluja ei ole käyty.
Teksti: Minna Pihlava
Kuva: Fotolia