Kynsivallintulehdus on kynnen vieressä olevan ihon tulehdustila, joka voi esiintyä sekä sormissa että varpaissa. Kynsivallintulehdus on vaaraton, mutta tekee usein kipeää.
Äkillinen kynsivallintulehdus
Äkillinen kynsivallintulehdus (paronychia) johtuu usein sisäänkasvaneesta kynnestä tai kynsivalliin sattuneesta vammasta, kuten haavasta. Myös manikyyri tai kynsivallin pureminen voi aiheuttaa sen. Aiheuttaja on useimmiten ihoinfektioita aiheuttava bakteeri Staphylococcus aureus .
Äkillisessä kynsivallin tulehduksessa kynsivalli punoittaa, turpoaa ja siitä voi erittyä märkää. Sormessa tai varpaassa voi esiintyä särkyä ja kuumotusta.
Kynsivallintulehduksen itsehoitona suositellaan päivittäistä kynnen kylvettämistä antiseptisellä liuoksella noin 15 minuutin ajan, jolloin tulehduskohta puhdistuu ja iho pehmenee. Joskus tulehdukseen kehittyy märkäpaise ja se pitää avata lääkärin vastaanotolla.
Krooninen kynsivallintulehdus
Krooninen kynsivallintulehdus on usein monen tekijän summa ja kehittyy helposti märkätyössä (työ, jossa kädet tai jalat altistuvat runsaasti kosteudelle). Se voi syntyä hiljalleen tai ihosairauden, kuten ekseeman tai psoriaasin, seurauksena.
Märkätyöstä aiheutuvassa kynsivallintulehduksessa on usein mukana Candida albicans -hiiva ja Staphylococcus aureus -bakteeri.
Pitkittyneessä eli kroonisessa kynsivallintulehduksessa kynsinauha turppaa ja voi irrota kynnestä. Aiankin kynsivalli punoittaa ja voi hilseillä. Kynteen voi tulla vakoja ja kuoppia. Kynsi kärsii ja siihen voi tulla poikittaisia vakoja ja kuoppia.
Krooninen kynsivallintulehdus voi pysäyttää kynnen kasvun ja kynsilevy voi osittain irrota.
Kroonista kynsivallintulehdusta täytyy hoitaa hyvin. Ensisijaisesti kynsi pitää suojata märkyydeltä, mekaaniselta hankaukselta ja likaantumiselta.
Tulehtunut kynsivali huuhdellaan vedellä, kuivataan ja sitä voidellaan 1-2 kertaa päivässä hydrokortisonivoiteella, jossa on bakteerien ja hiivojen kasvua estäviä aineita. Hoitoa jatketaan ainakin 4 viikon ajan.
Muut syyt kynsivallin tulehdukseen
Henkilöillä, joilla on huono verenkierto raajoissa, kynsivallit voivat tulehtua talvella ilman syytä. Huonosta verenkierrosta ja kylmyydestä johtuva kynsivallintulehdus muistuttaa oireiltaan kroonista kynsivallintulehdusta.
Herpes simplex —virus voi joskus aiheuttaa samassa sormessa tai varpaassa toistuvan kynsivallintulehduksen. Siihen liittyy useasti myös kirvelyä, särkyä, pieniä nesterakkuloita ja joskus harvoin imusuonitulehdus.
Aina kynsivallintulehdukseen ei löydy mitään syytä.
Milloin lääkäriin?
Jos kynsivallintulehdus ei parannu omahoidolla, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotollle. Lääkäri voi arvioida tilanteesi ja suositella sopivaa hoitoa.
Lääkäriin kannattaa hakeutua myös silloin, jos äkillinen kynsivallin tulehdus on todella kivulias ja/tai kynsivallin alta erittyy märkää.
Kynsivallintulehduksen hoito
Jos äkilliseen kynsivallintulehdukseen kehittyy märkäpaise, se saatetaan joutua avaamaan paikallispuudutuksessa. Jos kynsivallintulehdusta ympäröivä kudos on tulehtunut, lääkäri saattaa määrätä siihen antibioottikuurin.
Jos äkillinen kynsivallintulehdus johtuu sisäänkasvaneesta varpaankynnestä, kynnen reuna saatetaan joutua leikkaamaan paikallispuudutuksessa.
Näin vältät kynsivallintulehduksen
Näin ehkäiset kynsivallintulehdusta:
- vältä parhaasi mukaan kynsiin kohdistuvia vammoja
- suojaa sormet ja varpaat kosteudelta ja hautumiselta
- älä pureskele kynsiä tai imeskele sormia
- jätä kynnet riittävän pitkäksi äläkä pyöristä kynnen kulmaa
- jos varpaankynsi on sisäänkasvanut, käytä väljiä jalkineita