Missä menee kosmeettisen ja korjaavan plastiikkakirurgian raja?

Parasta olisi, että ohje olisi niin selkeä, että lääkäri ja potilaat ymmärtäisivät yksiselitteisesti, onko hoito verollista vai ei, Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm kuvaa.

Onko aiemman esteettisen leikkauksen aiheuttaman komplikaation korjaus arvonlisäverotonta sairauden hoitoa? Entä laserkarvanpoisto transseksuaalille potilaalle? Miten arvonlisävero määräytyy yhdistelmätoimenpiteissä, joissa potilaalle tehdään samassa leikkauksessa sairauden hoitoon liittyviä ja esteettisiä toimenpiteitä?

Terveydenhuollon arvonlisävero-ohje linjasi työnohjauksen ja esteettisen kirurgian toimenpiteet 24 prosentin arvonlisäveron piiriin, mutta rajanveto puhtaasti kosmeettisen ja korjaavan plastiikkakirurgian välillä on vaikeaa.

Myös esteettiselle kirurgialle on lääketieteellisiä syitä.

– Käytännön potilastapaukset ovat moninaisia ja osoittavat, että ohjeeseen kaivataan tulkintaohjeistusta. Parasta olisi, että ohje olisi niin selkeä, että lääkäri ja potilaat ymmärtäisivät yksiselitteisesti, onko hoito verollista vai ei, Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm kuvaa.

Esimerkit kertomaan verotuksesta

Lääkäriliitto ja lääkäriyhdistykset ovat lähettäneet lääkärien kokoamia potilastapauksia Verohallinnon arvioitaviksi.

– Useimmiten raja puhtaasti kosmeettisista syistä tehtävän esteettisen ja lääketieteellisen kirurgian välillä on selvä, mutta lääkärien mukaan väliin jää myös harmaa alue. Esimerkkien lääketieteellisistä perusteista on pyydetty lausuntoa STM:ltä, ja sen pohjalta teemme tulkintaohjeen näiden leikkausten arvonlisäverokohtelusta, johtava veroasiantuntija Päivi Taipalus Verohallinnosta kertoo.

Aikataulu on vielä avoin. Ohje on tulossa Lääkäriliiton ja lääkäriyhdistysten käyttöön.

Pistoshoidot sairauteen yhä verottomia

Toukokuussa voimaan tulleeseen ohjeeseen on jo tehty pieniä muutoksia.

Pistoshoidot eivät enää ole automaattisesti verollisia. Sairauden hoitoon tarkoitetut täyteaine- ja botuliinipistokset ovat verottomia.

Verottomuuden takeeksi käy myös hoidon yleinen Kela-korvattavuus.

– Itse korvauspäätöstä tai tietoa sairausvakuutuskorvauksen konkreettisesta maksamisesta emme tarvitse. Tieto korvattavuudesta riittää. Myös toimenpiteen lääketieteellisestä perusteesta annettu muu selvitys, jonka lääkäri voi pyydettäessä antaa potilastietosuojaa rikkomatta, voi kelvata verottomuuden edellytykseksi, Taipalus lisää.

Arvonlisävero mietityttää näissäkin:

➤ Anestesian antaminen esteettisessä leikkauksessa

➤ Proteesin siirtymisen korjaus

➤ Laihdutuksen jälkeiset korjausleikkaukset

➤ Rinnan ja rintarauhasen surkastuman korjaus raskauden tai laihdutuksen jälkeen

➤ Vatsalihasten erkaantumisen korjaus

➤ Tatuoinnin poisto tatuointi­reaktion tai psykososiaalisten syiden takia

➤ Hankausalueella olevan verisuoniluomen laserhoito

➤ Palovamma-arpien laserhoito arpien kiristelyn takia

➤ Kynsisienen laserhoito, jos lääkehoito ei ole tehonnut

➤ Laserkarvanpoisto hirsutismin takia

Kirjoittanut:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 33/14.