"Minua voidaan tulla hakemaan milloin vain"

Pietarilainen Ksenia Suvorova laati lääkärien sodanvastaisen vetoomuksen, johon kertyi lähes 20 000 nimeä. Nyt hän pelkää turvallisuutensa puolesta.

{{embed-asset-69044}}

Kun Venäjä helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan, pietarilainen Ksenia Suvorova kauhistui. Hän ajatteli, että ei voi "tumput suorana" seurata, kun oma maa hyökkää toisen maan kimppuun.

Niinpä Suvorova ryhtyi organisoimaan lääkärien vetoomusta, jossa otettiin tiukasti kantaa sotaa vastaan. Lyhyessä ajassa siihen kertyi lähes 20 000 allekirjoitusta eri puolilta Venäjää.

Tällainen aktivismi tuli Suvorovalle kalliiksi. Häntä ovat uhkailleet sekä viranomaiset että "isänmaalliset kansalaispiirit". Suvorova on pohtinut jo muuttoa ulkomaillekin.

– Mutta mihin minä lähtisin? Minulla on kolme kissaa ja suuri koira. Sekä poika, joka vaatii erityistä huomiota.

– Kauhulla odottelen, milloin tulee minun vuoroni. Monta sodanvastustajaa on jo tultu hakemaan.

Monet allekirjoittivat, monet kieltäytyivät

Ksenia Suvorova valmistui lääkäriksi Pietarin maineikkaasta I. P. Pavlovan nimeä kantavasta lääketieteellisestä yliopistosta viitisentoista vuotta sitten. Hän ei kuitenkaan päätynyt lääkärin työhön, ja siihen hänellä on esittää selvä syy.

– Kun valmistuin, poliklinikkalääkärin palkka oli noin 350 euroa. Ei paljon houkutellut.

– Nykyisin rivilääkärin peruspalkka on 450 euroa, joten tilanne ei ole olennaisesti muuttunut.

Suvorova löysi paremmin palkattua työtä IT-alalta, ja nyt hän kuuluu pietarilaisen IT-firman johtajistoon. Tuttavapiirissä on edelleen paljon lääkäreitä, joten tuntui luontevalta, että sodan alettua hän ryhtyi organisoimaan lääkärien sodanvastaista vetoomusta. Semminkin kun monet lääkärit saivat heti komennuksen rintamalle "haavoja sitomaan".

Internetissä julkaistu vetoomus on selkeää tekstiä. Siinä vaaditaan lopettamaan sotatoimet ja ratkaisemaan kaikki poliittiset kysymykset rauhanomaisin keinoin.

– Kirjoitin tekstin heti seuraavana päivänä sotatoimien alkamisen jälkeen. Tutut kollegat keräsivät nimiä vetoomukseen työpaikoillaan. Monet allekirjoittivat, mutta monet myös kieltäytyivät.

Kun tieto lääkärien vetoomuksesta levisi, kiinnostui myös virkavalta asiasta.

– Poliisi soitti minulle ja kyseli vetoomuksesta. Olin tehnyt kuitenkin kaiken lakien mukaan eikä poliisi löytänyt mitään koukkua, minkä takia olisi voitu käynnistää rikostutkinta.

"Kansanvihollinen"

Ksenia Suvorovan sodanvastainen aktivismi ärsytti "isänmaallisia kansalaispiirejä". Jotkut alkoivat pitää häntä "kansanvihollisena" – käsite oli käytössä diktaattori Stalinin aikana.

– Minun henkilötietoni vuodettiin internetiin. Kaiken kansan luettavaksi annettiin pankkikorttini tiedot, passini, osoitteeni, autoni rekisterinumero ja sekin kerrottiin, missä pidän autoani parkissa.

– Poliisille tehtiin minusta lukuisia rikosilmoituksia. Ilmiantajien mielestä olin syyllistynyt maanpetokseen.

Suvorova on toistaiseksi välttynyt pidätykseltä, mutta hän on joutunut panostamaan turvallisuuteensa. Asuntonsa ovet hän lukitsee huolellisesti, ja pimeässä hän ei halua paljon liikkua.

– Pelkään, että minut tullaan pidättämään milloin vain.

Viranomaisia ja superpatriootteja on suututtanut se, että Suvorovan laatimaan vetoomukseen kertyi nimiä ympäri Venäjää. Sahalinin saarelta tuli satoja allekirjoituksia, ja muutamia nimiä saatiin jopa Tshetsheniasta.

Suvorovan aktivismi ei ole rajoittunut vain sodanvastaisen vetoomuksen laatimiseen. Hän on myös auttanut Venäjältä pois muuttaneita lääkäreitä.

– Moni on halunnut lähteä. Kuka on tahtonut välttää rintamalle joutumisen, kuka on muuten vain sotaa vastaan.

Enää ei mahdollista

Kun Ksenia Suvorova laati lääkärien sodanvastaisen vetoomuksen, elettiin Venäjällä vapaampaa aikaa kuin nykyisin. Enää ei sellainen vetoomus onnistuisi. On säädetty lakeja, jotka tekevät kaikesta sodanvastustuksesta "Venäjän armeijan häpäisyä" eli siis rikollista.

– Silti vain kymmenkunta henkilöä on halunnut peruuttaa nimikirjoituksensa vetoomuksen alta.

– Joitakin allekirjoittajia on uhattu työpaikan menetyksellä.

Lääkärien yleistä mielialaa Pietarissa Suvorova kuvailee masentuneeksi ja pelokkaaksi.

– Arvioisin, että parikymmentä prosenttia vetoomuksen allekirjoittajista on paennut ulkomaille. Tänne jääneet syövät masennuslääkkeitä ja pelkäävät.

– Vaikka onhan niitä "isänmaallisiakin" lääkäreitä. Jotkut ovat jopa lähteneet vapaaehtoisina rintamalle.

Lääkärien sodanvastainen vetoomus teki Ksenia Suvorovasta Pietarissa pienimuotoisen julkkiksen. Useampikin venäläismedia on haastatellut häntä.

Eikö sinua pelota esiintyä mediassa?

– Pelottaa. Mutta toisaalta en voi vaietakaan.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.