Nykyisin on onneksi useita mahdollisuuksia hoitaa myös vaikeaa astmaa. Olisi perusteltua löytää sopivat hoidot potilaille ajoissa. Osa vaikeaa astmaa sairastavista on edelleen perusterveydenhuollon piirissä. Tutkijat selvittivät, miten paljon heitä on ”piilossa” Britannian avoterveydenhuollossa.
Optimum Patient Care Research Database (ORCRD) -tietokannasta haettiin potilaat, joilla oli runsas astmalääkitys ja vähintään kaksi pahenemisvaihetta vuodessa tai erittäin runsas lääkitys. Lisäksi kansainvälisestä vaikean astman rekisteristä etsittiin Britannian avoterveydenhuollon potilaat.
ORCRD-tietokannasta löytyi 207 557 astmaatikkoa, joista 16 409:llä täyttyivät vaikean astman kriteerit. Heistä 72 % ei ollut ollut erikoislääkärin arviossa.
Vaikeaa astmaa sairastavat olivat muita nuorempia (51–65 v). Yli 90 %:lla hoitotasapaino oli huono ja heillä oli ollut neljä pahenemisvaihetta vuodessa. Lisäksi 24 %:lla oli nenäpolyyppeja.
Erikoislääkärille lähetetyt potilaat käyttivät inhaloitavan steroidin ja pitkävaikutteisen β2-agonistin yhdistelmää (ICS-LABA) useammin kuin ne, joita ei ollut lähetetty spesialistin arvioon. Heillä oli keskimäärin kolme pahenemisvaihetta vuodessa, ja heidän astmatasapainonsa ja keuhkofunktionsa oli huonompi.
Näyttää siis siltä, että astmapotilaat lähetään erikoislääkärille, kun pahenemisvaiheita on vähintään kolme vuodessa. Vaikeaa astmaa sairastavat perusterveydenhuollon potilaat olivat siis työikäisiä ja astman kanssa meni huonosti. Kun listaan lisätään huono keuhkotoiminta ja nenäpolyypit, keuhkolääkärin arvio on varmaan paikallaan.
Ryan D, Heatley H, Heaney LG ym. Potential severe asthma hidden in UK primary care. J Allergy Clin Immunol Pract, verkossa ensin 9.12.2020. doi: 10.1016/j.jaip.2020.11.053
Heikki Ekroos
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 4/2021.