Miksi psykiatrit eivät määrää ajokieltoja?

Psykiatriset häiriöt johtavat harvoin pysyvään ajokyvyttömyyteen, pohtii Psykiatriyhdistyksen pääsihteeri Jukka Kärkkäinen.

Vakavista mielenterveysongelmista kärsinyt mies ajoi jalankulkijoiden päälle Helsingissä viime perjantaina. Tapahtuman jälkeen on pohdittu muun muassa sitä, pitäisikö lääkärien määrätä useammin ajokieltoja potilaille.

Ajokieltojen määräämisessä on eroja erikoisaloittain. Psykiatrit eivät ole kovin kärkkäitä niitä määräämään.

Miksi näin on, Psykiatriyhdistyksen pääsihteeri Jukka Kärkkäinen?

– Psykiatristen potilaiden ongelmat ovat monimuotoisia ja ajokyvyttömyys on harvoin pysyvää. Juuri mikään yksittäinen diagnoosi ei kerro suoraan potilaan ajokyvystä.

Tavallisempaa onkin, että psykiatrin potilas on ajokyvytön tilapäisesti. Tällöin lääkärillä ei ole ilmoitusvelvollisuutta poliisille.

Ajokyvystä pitäisi keskustella useammin

Jos sairaus tai lääkitys vaikuttaa ajokykyyn, Kärkkäinen ottaa asian puheeksi potilaan kanssa.

– On myönnettävä, ettei ajokykyä kuitenkaan tule otettua systemaattisesti aina puheeksi.

Kärkkäinen painottaa, että lääkärillä on velvollisuus ohjata potilasta. Viime kädessä ihmiset vastaavat kuitenkin itse ajokyvystään tilannekohtaisesti.

Kärkkäinen vertaa ajokyvystä puhumista alkoholin käytöstä käytävään keskusteluun. On osa psykiatrin työtä keskustella potilaan kanssa tämän alkoholinkäytöstä. Aina se ei kuitenkaan tule puheeksi.

– Tässä olisi koulutuksen paikka ammattikunnassa. Olisi varmasti hyvä, jos ajoterveys tulisi useammin puheeksi potilaan kanssa.

Jukka Kärkkäinen ei usko, että ajokieltoja jätettäisiin määräämättä sen pelossa, ettei potilas tule vastaanotolle, jos pelkää saavansa ajokiellon.

– Lääkäri kertoo potilaalle asiantuntijamielipiteensä asiasta ja tekee ilmoituksen poliisille, jos kysymyksessä pysyvä ajokyvyttömyys. En näe, että siitä olisi haittaa hoitosuhteelle psykiatriassa sen enempää kuin muillakaan erikoisaloilla.

Kärkkäinen työskentelee ylilääkärinä THL:ssä, mutta tekee myös kliinistä työtä. Hänen omalla vastaanotollaan pysyviä ajokieltoja määrätään hyvin harvoin.

– Vakavia psyykkisiä häiriöitä potevista, kuten skitsofreenikoista, harvalla edes on auto. Toisaalta skitsofreniakaan ei suoraan tee ihmisestä ajokyvytöntä.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lue myös:

Ajopoleilta tukea ajokyvyn arviointiin

Ota haltuun päivitetyt ajoterveysohjeet

Uusi ajokorttilaki poistaisi lääkärintarkastukset

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.