Kuusamolaiset saavat ensimmäisinä Suomessa mahdollisuuden hakeutua syöpähoitoon palvelusetelillä. Helsinkiläinen syöpäsairaala Docrates tarjoaa kuusamolaisille eturauhassyövän radikaalia sädehoitoa ja rintasyöpäleikkauksen jälkeistä sädehoitoa.
Miksi Kuusamo päätyi tällaiseen ratkaisuun, tulosaluejohtaja Hanna Raittinen?
– Edellinen perusturvajohtaja Vesa Isoviita oli uraauurtava, ja Kuusamolla on perinteitä palvelusetelin käytöstä. Päädyimme siihen, että tämä on mielenkiintoinen mahdollisuus. Keskustelimme OYS:n syöpäklinikan kanssa ja totesimme, että sädehoito voisi olla sopiva osa-alue.
– Yhteistyömme OYS:n kanssa on hyvää, eikä hoidolliseen lopputulokseen vaikuttavia viiveitä ole. Tyytymättömyys ei siis ole lähtökohta. Ennemminkin halusimme katsoa ja kokeilla laajentamalla näin potilaan valinnanvapautta erikoissairaanhoidossa myös yksityisen palveluntuottajan palveluihin. Hinta on kilpailukykyinen.
– Potilaalle voi olla järkevää valita sädehoidon toteuttajaksi Docrates, jos esimerkiksi omaiset ovat pääkaupunkiseudulla.
Miten hankinta istuu syöpähoidon kokonaisuuteen?
– Emme tietenkään voi olettaa, että esimerkiksi OYS:n lääkärit markkinoisivat aktiivisesti tällaista tuotetta. Valinta perustuu potilaan valveutuneisuuteen. Sädehoito on vain yksi osa hoitoa. Informaation kulku eri hoitopaikkojen välillä tulee varmistaa ja vaatii potilaankin aktiivisuutta.
– Syöpähoito on vaativaa erikoissairaanhoitoa, ja yliopistosairaala vastaa siitä pääasiassa. Toivomme hyvää yhteistyötä perusterveydenhuollon, yliopistosairaalan ja tässä tapauksessa yksityisen palveluntuottajan välillä. Mahdolliset ongelmat täytyy ratkaista yksilöllisesti.
– Ennakkoajatus on, että jos sädehoitopotilaita on 40, heistä 1–2 saattaa käyttää tätä vaihtoehtoa. Iäkkäät potilaat tuskin lähtevät, ja potilaan yleistilan on oltava hyvä. Julkiset kulkuyhteydet Helsinkiin saattavat olla haastavat, ja Kela korvaa matkakulut vain lähimpään sairaalaan eli Ouluun.
kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja
Julkaistu Lääkärilehdessä 16/2016