Useat biologiset ilmiöt ja sairaudet vaihtelevat syklisesti vuodenaikojen mukaan, niin myös kirurgiassa. Jo kauan on tiedetty, että esimerkiksi appendisiitti, divertikuliitti ja sappirakon tulehdus noudattavat vuodenaikojen vaihtelua. Samanlainen vaihtelu on muuten todettu sepsiksellä, sydäntapahtumilla ja aivohalvauksilla, joita kaikkia tavataan enemmän talvella.
Tutkijat tarkastelivat amerikkalaisesta rekisteristä yleiskirurgian päivystysleikkauksia vuosina 2004-11; potilaita oli yhteensä 63 911 033. Ainakin Yhdysvalloissa kirurgisia pehmytkudosinfektioita (appendisiitti, kolekystiitti, divertikuliitti) leikattiiin kesällä merkittävästi (14 %) enemmän kuin talvella. Ilmaantuvuusluvut olivat suurimmat heinäkuussa ja pienimmät helmikuussa.
Syitä ilmiöön voi spekuloida. Kesällä on enemmän auringonvaloa ja D-vitamiini vaikuttaa immuunijärjestelmään. Kesällä on kuumaa ja elimistö kuivuu (sappikivet). Hedelmiä syödään kesällä enemmän (siemenet).
Umpilisäkkeentulehduksen syklinen vaihtelu on havaittu muuten myös Suomessa. Maassamme tehtiin 1987–2007 yhteensä 186 558 umpilisäkkeen poistoa ja kesällä umpilisäkkeentulehdus oli selvästi yleisempi kuin talvella. Epäspesifisen vatsakivun ilmaantuvuudessa vastaavaa eroa ei huomattu.
Ainakin yksi asia on varma: leikkaussalit on pidettävä auki kesälläkin ja osaavaa henkilökuntaa on oltava riittävästi.
Lue myös:
Nyt on pakko kysyä: Mikä ihmeen mätäkuu?
Lähde:
Zangbar B ym. Seasonal variation in emergency general surgery. Ann Surg 2015 (verkossa ensin 14.4.2015).
Ilves I ym. Seasonal variations of acute appendicitis and nonspecific abdominal pain in Finland. World J Gastroenterol 2014;20:4038-42.
Kirjoittanut:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 34/15.