Miksi ebola lähti leviämään?

Parantuneiden seerumista odotetaan apua sairastuneille.

Ebola on aiemmin esiintynyt vain paikallisina epidemioina. Miksi se lähti nyt leviämään?

THL:n johtavan asiantuntijan, virologi Carita Savolainen-Kopran mukaan epidemia alkoi nyt ensimmäistä kertaa seudulla, joka on hyvin tiuhaan asuttua ja jossa ihmiset liikkuvat paljon.

– Aiemmat epidemiat ovat olleet syrjäisissä kylissä, joissa etäisyydet seuraaviin kyliin ovat pitkät.

Toinen syy on se, että tauti on alueen ­väestölle vieras. ­Länsi-Afrikassa epidemia oli ensimmäinen, ja se levisi useita kuukausia ennen ­tunnistamista.

– Itä- ja Keski-Afrikassa on jo perimätietoa, sillä tartuntoja on ­kiertänyt siellä jo parin­kymmenen vuoden ajan. Tauti osataan ­tunnistaa oireiden perusteella jo siinä ­vaiheessa, kun tapauksia on vasta muutama.

Myös olosuhteet taudin leviämiselle olivat ­otolliset. Ensimmäinen uhri löydettiin ­Meliandoun kylästä, joka sijaitsee kolmen maan, ­Guinean, ­Liberian ja Sierra Leonen, rajojen yhtymäkohdassa. Valtiot kuuluvat ­maailman köyhimpiin.

Ebolaan ei ole tehokkaiksi varmistettuja lääkehoitoja, mutta etenkin Yhdysvalloissa on kokeiltu useita hoitoja.

Yksi hoito on vasta-aineita sisältävä seerumi, joka on eristetty taudista parantuneen potilaan verestä. Ongelmana on saatavuus ja se, että seerumin veriryhmä­yhteensopivuus pitää huomioida.

Lupaavana lääkkeenä pidetään ZMapp-nimistä kolmen vasta-aineen seosta. Lääke tuotetaan geneettisesti ­muokatuissa tupakkakasveissa, mutta prosessi on hidas. Lääke loppui elokuussa, kun sitä käytettiin Yhdysvalloissa sairastuneiden hoitoon.

Tekmira Pharmaceuticals on kehittänyt virusgeenien hiljentämiseen perustuvan RNAi-hoidon. Muita mahdollisia lääkkeitä ovat esimerkiksi favipiraviiri, brincidofoviiri ja lamivudiini.

Muun muassa GSK ja Tekmira kehittävät ebolaa ­ehkäisevää rokotetta.

Kirjoittanut:
Mari Heikkilä
toimittaja

Kuva:
Science Photo Library, Niaid

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/14

Lue myös:
Olipa kerran ebola
Pelottava ebolavirus