Tutkijat halusivat tarkentaa tietoa ylipainon ja kuolleisuuden yhteydestä valtavalla meta-analyysillä. Terveyden kannalta suositeltavin terveiden aikuisten paino on todennäköisesti hieman matalampi kuin aikaisemmin ylärajana pidetty painoindeksi 25 kg/m2.
Meta-analyysiin etsittiin kaikki kohorttitutkimukset, joissa tutkittiin vähintään kolmen painoindeksiluokan ja kuolleisuuden yhteyksiä. Yli 112 000 tutkimuksesta mukaan kelpuutettiin 207 julkaisua 230 kohorttitutkimuksesta. Osallistujia näissä tutkimuksissa oli 30,3 miljoonaa ja seuranta-aikana heistä menehtyi 3,74 miljoonaa. Koska tupakointi sekä vähentää ylipainoa sekä lisää kuolleisuutta, sitä on vaikea hallita sekoittavana tekijänä kohorttitutkimuksissa. Tämän vuoksi on välttämätöntä tutkia erikseen kuolleisuutta täysin tupakoimattomien ryhmässä.
Aiempien analyysien tapaan tutkijat totesivat painoindeksin ja kuolleisuuden välillä loivan J:n muotoisen käyrän. J-käyrän ”pohjakosketuksesta” saatiin kuitenkin tässä tutkimuksessa aiempaa tarkempaa tietoa. Pienin kuolleisuuden riski tupakoimattomien ryhmässä oli painoindeksin ollessa 23–24 kg/m2. Kun mukaan otettiin vain lähtötilanteessa terveet tupakoimattomat henkilöt, kuolleisuus oli vähäisintä painoindeksiryhmässä 22–23 kg/m2. Kun vielä rajattiin tutkimukset tupakoimattomiin ja yli 20 vuoden seurantaan, pienin kuolleisuus oli ryhmässä 20–22 kg/m2. Kautta analyysien painoindeksin lisäys viidellä luokalla kasvatti kuolleisuutta noin 20 %.
Tutkijoiden mukaan J-käyrän vasemman sakaran suurempi kuolleisuus selittyy sillä, että matalapainoisiin valikoituu henkilöitä, joilla on keuhko- tai muita sairauksia, eikä kyseessä ole matalan painon ja kuolleisuuden välinen todellinen yhteys. He esittävät, että aikaisemmin nähdyt enemmän U:n muotoiset käyrät ylipainon ja kuolleisuuden välillä selittyvät ainakin osin tupakoinnilla ja muilla sairauksilla.
Lähde:
Aune D, Sen A, Prasad M ym. BMI and all cause mortality: systematic review and non-linear dose-response meta-analysis of 230 cohort studies with 3.74 million deaths among 30.3. million participants. BMJ 2016;353:i2156.
Kirjoittaja:
Helena Liira
LT, työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 23/16.