Struumalla tarkoitetaan suurentunutta kilpirauhasta.
Normaalisti kilpirauhanen on noin 20 gramman painoinen, mutta struumassa sen koko kasvaa. Useasti kilpirauhanen ei suurene struumassa tasaisesti, vaan struuma koostuu useista pienistä kyhmyistä.
Struuman oireet
Kyhmystruuma ei aina välttämättä häiritse kilpirauhashormonin tuotantoa.
Struuma kuitenkin usein näkyy, sillä kilpirauhanen on hyvin lähellä ihoa.
Suurentunut struuma on usein ulkonäköhaitta, mutta se voi aiheuttaa myös epämukavuutta, jos paidankaulus ahdistaa kohonnutta struumaa.
Joskus struuma kasvaa sisäänpäin, jolloin se painaa ruokatorvea tai henkitorvea ja aiheuttaa nielemisvaikekuksia ja hengitysongelmia.
Joskus struuma liittyy kilpirauhasen liikatoimintaan.
Jos kilpirauhanen suurenee kilpirauhasen tulehduksen seurauksena, oireena voi olla aristusta sekä muita tulehdukseen liittyviä oireita.
Struuman syyt
Struuma on nykyään harvinainen. Aikoinaan Suomessa esiintyi jodin puutetta, jonka seurauksena struuma oli yleinen. 1950-luvulta lähtien ruokasuolaan on kuitenkin lisätty jodia ja struuma on sen seurauksena miltei kadonnut kokonaan Suomesta.
Nykyään trendi on jälleen muuttumassa. Tavallisen pöytäsuolan rinnalle on noussut erityissuoloja, joissa ei ole jodia ja tämä saattaa aiheuttaa tulevaisuudessa lisääntyviä struumatapauksia.
Jos jodia saa kuitenkin riittävästi ja struuma syntyy, kyse on useimmiten kilpirauhasen tulehduksesta tai kilpirauhasen toimintaan liittyvästä perinnöllisestä häiriöstä.
Struuman hoito
Struuma ei ole vaarallinen eikä sitä aina tarvitse hoitaa.
Toki, jos struuma kasvaa isoksi tai suurenee nopeasti, se voidaan leikata.
Struumaa voidaan pienentää myös pitkäaikaisella tyroksiinihormonihoidolla.
Struuman ehkäisy
Struumaa voi ehkäistä saamalla riittävästi jodia ravinnosta. Suositeltu määrä jodioitua suolaa on noin 5 grammaa päivässä.
Kilpirauhasen tulehduksen ja synnynnäisten häiriöiden aiheuttamaan struumaan ei tunneta ehkäisykeinoja.