Sokerirasituskoe, jota kutsutaan myös glukoosikokeeksi, on laboratoriotesti, joka suoritetaan henkilöille, joilla on tavallista suurempi riski sairastua diabetekseen.
Tällaisia henkilöitä ovat ylipainoiset henkilöt, joiden lähisuvussa on tyypin 2 diabetesta.
Testin avulla voidaan havaita esidiabetes, joka voi ilmetä kokeessa kohonneena paastosokerina tai heikentyneenä sokerinsietona.
Kohonnut paastosokeri ja heikentynyt sokerinsieto eivät sinällään täytä diabeteksen kriteereitä, mutta ne kertovat kohonneesta riskistä sairastua tyypin 2 diabetekseen tulevina vuosina.
On tärkeää saada selville mahdolliset muutokset, jotta diabetestä voidaan ehkäistä elintapamuutoksilla, laihduttamisella ja liikunnalla.
Näin valmistaudut sokerirasituskokeeseen
Kun valmistaudut sokerirasituskokeeseen oikein, koe onnistuu varmemmin ja tulokset ovat oikeita.
Toimi näin:
- syö ja juo koetta edeltävinä päivinä normaalisti, mutta niin että ruokavaliossa on riittävästi hiilihydraatteja
- älä juo alkoholia koetta edeltävän vuorokauden aikana
- aloita paastoaminen 10-12 tuntia ennen koetta
- paaston aikana voit juoda vettä, mutta et muita nesteitä
- paaston aikana ei tule syödä makeisia, pastilleja, kahvia, teetä tai alkoholia
- älä käytä tupakkaa tai muita nikotiinituotteita juuri ennen koetta
- vältä hikiliikuntaa koetta edeltävänä vuorokautena
- voit ottaa välttämättömät lääkkeet ennen koetta ja koeaamuna (paitsi kortisonivalmisteet, jotka otetaan vasta kokeen jälkeen)
Näin sokerirasituskoe tapahtuu
Sokerirasituskoe aloitetaan aamulla klo 7–9.
Kokeen aluksi otetaan verinäyte, josta tutkitaan verensokerin paastoarvo.
Välittömästi tämän jälkeen juodaan 300 ml sokeriliuosta, joka sisältää 75 g sokeria. Tavallisessa sokerirasitustutkimuksessa otetaan toinen verinäyte kaksi tuntia ensimmäisen jälkeen.Jos selvitellään raskausdiabeteksen mahdollisuutta, otetaan uudet verensokerin näytteet yhden ja kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä.
Verensokeriarvojen tulkinta sokerirasituskokeessa
Kokeen aikana saatavat verensokeriarvot tulisi olla seuraavat:
- paastoarvo: alle 6,1 mmol/l
- 2 tunnin arvo: alle 7,8 mmol/l
Jos kahden tunnin arvo on 7,8–11,0 mmol/l, sokerinsieto on heikentynyt. Jos kahden tunnin arvo on yli 11,1 mmol/l, arvot viittaavat diabetekseen.
Yksikin poikkeava arvo riittää raskausdiabeteksen diagnoosiin: jos paastoverensokeri on 5,3, yhden tunnin arvo 10, 0 tai kahden tunnin arvo 8, 6 mmol/l tai enemmän.