Mikä on kaihileikkaus ja miten se tehdään?

Kaihileikkaus parantaa näköä, kun silmän oma linssi eli mykiö on samentunut. Käymme tässä artikkelissa läpi, mitä kaihileikkaus pitää sisällään ja miten se tehdään.

Kaihileikkaus kestää noin 10–15 minuuttia per silmä.
Adobe
Kaihileikkaus kestää noin 10–15 minuuttia per silmä.

Kaihi kehittyy yleensä iän myötä, mutta myös muut tekijät, kuten diabetes, silmävammat tai lääkitykset, voivat nopeuttaa syntymistä.

Ensisijainen oire on näön heikkeneminen. Valo ei enää taitu samentuneen linssin läpi normaalisti, mikä johtaa siihen, että kuvat näkyvät epäselvinä ja sumuisina.

Lisäksi kaihi voi aiheuttaa häikäisyherkkyyttä ja ongelmia kontrastien erottamisessa. Monet potilaat huomaavat myös, että heidän on vaikeampi nähdä hämärässä tai pimeässä.

Kaihin eteneminen on yleensä hidasta, ja oireet voivat aluksi olla niin lieviä, ettei henkilö tunnista niitä heti.

Kaihileikkauksen suorittaminen

Kaihileikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, ja toimenpide kestää noin 10–15 minuuttia per silmä. Leikkauksessa poistetaan samentunut mykiö ja tilalle asetetaan keinotekoinen linssi, joka palauttaa valon oikeanlaisen taittumisen ja siten kirkastaa näköä.

Toimenpide alkaa silmän puuduttamisella ja pupillin laajentamisella, jotta kirurgi pääsee käsiksi mykiöön. Itse mykiö poistetaan fakoemulsifikaatio-nimisellä menetelmällä, jossa mykiö hajotetaan ultrasonisella laitteella pieniksi palasiksi ja imetään pois.

Tämän jälkeen silmään asetetaan taittovoimiltaan potilaalle sopiva tekomykiö, joka on suunniteltu korjaamaan näkö mahdollisimman hyvin.

Useimmat huomaavat näkönsä parantuneen jo leikkauspäivänä tai seuraavana päivänä.
Adobe
Useimmat huomaavat näkönsä parantuneen jo leikkauspäivänä tai seuraavana päivänä.

Toipuminen kaihileikkauksen jälkeen

Toipuminen on yleensä nopeaa. Useimmat huomaavat näkönsä parantuneen jo leikkauspäivänä tai seuraavana päivänä. Toipumisaika voi kuitenkin vaihdella, ja joissakin tapauksissa voi esiintyä lieviä sivuvaikutuksia, kuten silmien kuivuutta ja lievää ärsytystä.

Potilaita kehotetaan välttämään raskasta fyysistä rasitusta ja silmien hankaamista muutaman viikon ajan leikkauksen jälkeen.

Lisäksi on tärkeää noudattaa lääkärin antamia ohjeita silmätipoista. Ne auttavat estämään infektioita ja tulehduksia sekä edistävät paranemista.

Kaihileikkaus on turvallinen ja tehokas toimenpide, joka voi merkittävästi parantaa elämänlaatua. Nykyaikaiset tekniikat mahdollistavat sen, että suurin osa potilaista voi palata normaaliin elämään nopeasti leikkauksen jälkeen.

Jos huomaat näkösi heikentyneen tai koet muita kaihin oireita, on suositeltavaa kääntyä silmälääkärin puoleen arvioitavaksi.

Artikkelin pohjana on käytetty tekoälyn tuottamaa tekstiä.