Uniapnean esiintyvyys kasvaa kaiken aikaa ja potilaiden määrä lisääntyy joka vuosi. Sitä, miten potilaat sitoutuvat CPAP-hoitoon, on vaikea ennustaa. Vaikeaa tautia sairastavat hyötyvät yleensä eniten laitehoidosta.
Ruotsalaiset tutkijat selvittivät rekisteritutkimuksen avulla CPAP-hoitoa ennustavia tekijöitä. Kohortissa oli 16 425 potilasta ja seuranta-aika oli vähintään 1,2 vuotta. Lisäksi selvitettiin CPAP-hoitoa jatkavien ja sen lopettaneiden kuoleman riskiä.
Yllättäen kostuttimen käyttö ennusti CPAP-laitteen käyttöä parhaiten: se lisäsi käytön jatkamista 43 %. Samaan suuntaan vaikuttivat ikä (jokainen 10 vuoden lisäys 13 %), taudin vaikeusaste (jokainen AHI:n 5 pykälän lisäys 20 %) sekä nukahtamistaipumus (jokainen ESS-pisteiden yhden pisteen lisäys 4 %).
Käytön lopettamista taas ennusti naissukupuoli: naiset lopettivat laitteen käytön 28 % herkemmin kuin miehet. Samanaikainen verenpainetauti näytti vähentävän CPAP-laitteen käyttöä 24 % verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut verenpainetautia. Kuoleman riski oli potilailla, jotka eivät sopeutuneet CPAP-laitteen käyttöön, 74 % suurempi kuin potilailla, joilla laitteen käyttö sujui hyvin.
Kostuttimeen kannattaa siis satsata, koska se lisää selvästi CPAP-laitteen käyttöä ja sen jatkumista. Onneksi uusimmissa laitteissa se on integroituna. Naispotilaiden CPAP-hoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Näitä asioita on syytä korostaa jo potilasta hoidon arvioon lähetettäessä.
Lähde:
Palm A, Midgren B, Theorell-Haglöw J ym. Factors influencing adherence to continuous positive airway pressure treatment in obstructive sleep apnea and mortality associated with treatment failure - a national registry-based cohort study. Sleep Med 2018;51:85–91.
Kirjoittaja:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri
Kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 41/2018.