Kohdunrungon syövän käyttäytymistä voidaan ennustaa entistä paremmin merkkiainepaneelin avulla, kertoo LL Jutta Huvilan väitöstutkimus.
Huvila kehitti merkkiainepaneelin tutkimuksessaan Turun yliopistossa. Potilaan syöpäkudoksesta tehtävien immunohistokemiallisten värjäysten avulla on mahdollista tunnistaa potilaita, joiden taudinkulku on aggressiivinen ja ennuste epäsuotuisa.
Tutkimus vahvisti aiemmat tulokset progesteronireseptorin sekä p53-proteiinin merkityksestä endometrioidin kohtusyövän uusimis- ja kuolemanriskin arvioinnissa. Lisäksi tutkimuksessa kuvattiin l-asparaginaasi (ASRGL1) täysin uutena taudin käyttäytymistä ennustavana merkkiaineena.
Kudosmerkkiaineiden potentiaali jää käyttämättä
Jatkotutkimuksessa sovellettiin koneoppimiseen pohjautuvia analysointimenetelmiä käyttökelpoisen merkkiainepaneelin valitsemiseksi. Tutkimus osoitti, että kudosnäytteistä määritetty p53- ja ASRGL1-profiili luokitteli kasvaimet luotettavasti kliiniseltä taudinkuvaltaan ja ennusteeltaan merkittävästi eroavaan ryhmään.
– Tämän yksinkertaisen menetelmän avulla voitaisiin tulevaisuudessa kohdistaa seuranta ja lisähoidot niille potilaille, joilla taudin uusiutumisriski on kohonnut, Huvila sanoo yliopiston tiedotteessa.
Nykyisin käytössä olevat syövän riskiarviointimenetelmät pohjautuvat kliinisiin ja patologisiin muuttujiin. Huvilan mukaan kudosmerkkiaineita ei käytetä järjestelmällisesti riskiarvioinnissa, vaikka niitä tutkitaan laajamittaisesti.
Tutkimusaineisto muodostui 640 potilaasta, joita on seurattu pisimmillään 30 vuoden ajan.
Kohdunrungon syöpä on naisten kolmanneksi yleisin syöpä. Suomessa todetaan vuosittain yli 800 uutta tapausta, ja esiintyvyys väestössä nousee.
Huvilan väitöskirja Prognostic biomarkers in endometrioid endometrial carcinoma tarkastettiin Turun yliopistossa 12.5.
Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Fotolia
Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.