Epämuotoisuuskammoa (body dysmorphic disorder) sairastavalla on jatkuvaa ja voimakasta ahdistusta aiheuttava yliarvoinen ajatus omassa ruumiissa olevasta kuvitellusta tai liioitellusta viasta, vaikeimmissa tapauksissa noin kolmasosalla potilaista psykoottinen harhaluulo. Sairaus on useimmiten krooninen ja sen hoito kognitiivisella psykoterapialla on haastavaa. Serotonergiset masennuslääkkeet tehoavat sekä sairauden psykoottiseen että ei-psykoottiseen muotoon.
Amerikkalainen tutkimusryhmä selvitti ensimmäisessä satunnaistetussa ja lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa essitalopraamin tehoa epämuotoisuuskammon uusiutumisen ehkäisyssä. Tutkimuksen ensimmäisessä avoimessa vaiheessa 100 epämuotoisuuskammoa sairastavaa potilasta (naisia 64 % ja psykoottisia 26 %) sai essitalopraamia 14 viikon ajan keskimäärin 26,2 mg/vrk. Potilaista 67 % sai vasteen, joksi määriteltiin BDD-YBOCS-mittarin kokonaispistemäärän vähintään 30 %:n lasku. Hoitovasteen saavuttamisessa ei ollut merkitsevää eroa psykoottisten ja ei-psykoottisten potilaiden kesken (57,7 % vs. 70,3 %, p = 0,054).
Tutkimuksen toisessa osassa 58 ensimmäisessä vaiheessa vasteen saanutta potilasta söi joko lumetta tai essitalopraamia puolen vuoden ajan. Essitalopraamin keskimääräinen annos oli 28,7 mg/vrk. Epämuotoisuuskammon uusiutumiseksi määriteltiin aiemmassa vaiheessa saavutetun BDD-YBOCS-pisteiden laskun vähintään 50 %:n palautuminen siten, että samanaikaisesti kokonaispistemäärä on yli 20. Lumetta saaneista potilaista 40 %:lla ja essitalopraamia saaneista 18 %:lla sairaus uusiutui kuuden kuukauden seurannan aikana (p = 0,049). Essitalopraamia saaneista potilaista 35,7 %:lla epämuotoisuuskammon oireet edelleen lievenivät toisen vaiheen aikana.
Epämuotoisuuskammoa kannattaa hoitaa serotonergisellä masennuslääkkeellä, ja niistä paras näyttö on essitalopraamista. Valtaosa potilaista hyötyy lääkityksestä, ja lääkityksen teho saattaa lisääntyä vielä yli puolen vuoden ajan sen aloittamisesta. Aivotutkimuksen ja lääkekehityksen kannalta epämuotoisuuskammon psykoottinen muoto on kiinnostava sairaus: serotonergiset masennuslääkkeet tehoavat siihen, mutta antipsykootit ovat tehottomia.
Lähde: Phillips KA, Keshaviah A, Dougherty DD, Stout RL, Menard W, Wilhelm S. Pharmacotherapy relapse prevention in body dysmorphic disorder: a double-blind, placebo-controlled trial. Am J Psychiatry 2016;173:887–95.
Kirjoittaja:
Tero Taiminen
psykiatrian dosentti, osastonylilääkäri
Kuva: Fotolia
Julkaistu Lääkärilehdessä 41/16.