Keskeisen malarialääkkeen mahdolliset vakavat haittavaikutukset ovat olleet Suomessa jo pitkään tiedossa. Lariam-kauppanimellä tunnettu meflokiinikloridi on ollut Suomen markkinoilla vuodesta 1987.
Lääkkeen neurologisiin sivuvaikutuksiin voi kuulua huimausta, korvien soimista ja tasapainohäiriöitä. Psyykkisinä sivuvaikutuksina voi esiintyä muun muassa ahdistuneisuutta, masennusta, paniikkihäiriökohtauksia, hallusinaatioita sekä pahimmissa tapauksissa paranoidisia tai psykoottisia reaktioita.
Meflokiini eliminoituu varsin hitaasti, joten on ymmärrettävää, että lääkkeen aiheuttamat sivuvaikutukset voivat jatkua jopa viikkoja, vaikka meflokiinin käyttö lopetetaan. Maanantaina Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA varoitti, että meflokiinin aiheuttamat sivuvaikutukset voivat olla jopa pysyviä.
Lääkkeen tuoteselosteeseen on Yhdysvalloissa liitetty vakava varoitus mahdollisista haittavaikutuksista, ja sitä käyttäville henkilöille annetaan potilasohjeen lisäksi lompakossa säilytettävä kortti, johon on kirjattu tiedot lääkkestä ja sen mahdollisista haittavaikutuksista.
– Myös Euroopan unionissa ollaan tiukentamassa meflokiiniin liitettäviä varoituksia, ja täälläkin sen käyttäjille on tulossa potilaskortti, kertoo ylilääkäri Terhi Lehtinen lääketurvallisuusvirastosta Fimeasta.
Malaria on matkailijalle tappava uhka
Lehtisen mukaan malarian estolääkityksessä on Lariamin lisäksi käytössä muutamia valmisteita.
– Estolääkityksen valintaan vaikuttavat matkan kesto, henkilön ikä, lääkkeiden vasta-aiheet, krooniset sairaudet ja muut mahdolliset samanaikaiset lääkitykset ja krooniset sairaudet. Eri lääkkeiden annostelutiheydessä, hoidon kestossa ja hinnoissa on myös eroavaisuuksia, jolloin matkustajan toiveet tietysti vaikuttavat myös valintaan, Lehtinen kertoo.
Hän painottaa, että kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia ja että usein vaikea ennustaa, kenen kohdalle ne osuvat.
– Estolääkityksen valinta on näin ollen yksilöllistä. Fimean kulutustilastoista voi arvioida että Suomessa käytettiin esimerkiksi vuonna 2012 Lariamia noin 9 000:ta estolääkityskuuria vastaava määrä, jos oletetaan että jokainen matka on kestänyt noin neljä viikkoa tai alle.
Lariamia ei Lehtisen mukaan pidä määrätä malarian estolääkkeeksi masentuneille potilaille eikä potilaille, joilla on aikaisemmin esiintynyt vakavia psyykkisiä häiriöitä tai kouristuksia.
– Malaria on erittäin vakava ja pahimmillaan tappava uhka tropiikissa matkaillessa. Malarian estolääkityksen tärkeyttä ei voine liiaksi korostaa, Lehtinen muistuttaa.
Jos lääke aiheuttaa sivuvaikutuksia, sen käyttö on lopetettava ja otettava pikaisesti yhteyttä lääkäriin.
– Aina olisi myös hyvä tutustua lääkkeiden pakkausselostuksiin huolellisesti.
Sirpa Kulonen
toimittaja
Kuva: Panthermedia