Magnesium osallistuu kehossa satoihin aineenvaihdunnan reaktioihin. On selvää, että sen puutos voi aiheuttaa ongelmia.
Vaikka vakava magnesiumin puute on harvinainen, lievä puutostila voi olla yleisempää ja sillä voi olla moninaisia oireita.
Mistä magnesiumia saadaan?
Magnesiumia saadaan monista ruoka-aineista, kuten täysjyväviljasta, pähkinöistä, siemenistä, palkokasveista, tummanvihreistä lehtivihanneksista ja tummasta suklaasta.
Monipuolinen ruokavalio yleensä turvaa riittävän magnesiumin saannin.
Magnesiumin puutteen syitä
Magnesiumin puute voi kehittyä useista syistä.
Pitkäaikainen niukka magnesiumin saanti ravinnosta voi johtaa puutostilaan, vaikka keho pyrkii säätelemään magnesiumin tasapainoa.
Myös tietyt sairaudet, kuten Crohnin tauti, keliakia ja muut suolistosairaudet, voivat heikentää magnesiumin imeytymistä ohutsuolesta.
Tietyt lääkkeet (esimerkiksi tiatsididiureetit eli nesteenpoistolääkkeet), runsas alkoholin käyttö ja hallitsematon diabetes voivat lisätä magnesiumin erittymistä virtsaan ja siten aiheuttaa sen puutosta elimistössä.
Myös tietyissä elämäntilanteissa, kuten raskauden ja imetyksen aikana, tai voimakkaan fyysisen rasituksen yhteydessä, magnesiumin tarve voi kasvaa.
Tietyt sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta ja hyperaldosteronismi, voivat myös vaikuttaa magnesiumin tasapainoon.
Magnesiumin puutteen oireita
Lievän magnesiumin puutteen oireet voivat olla epämääräisiä ja kehittyä vähitellen. Vakavamman puutteen oireet ovat selkeämpiä, mutta onneksi harvinaisempia.
Lievän magnesiumin puutteen oireita voivat olla:
- lihaskrampit ja -nykäykset
- väsymys ja heikkous
- ärtyneisyys ja ahdistuneisuus
- unettomuus
- päänsärky
- ruokahaluttomuus ja pahoinvointi
Vakavan magnesiumin puutteen oireet ovat harvinaisia, mutta ilmetessään ne voivat olla:
- sydämen rytmihäiriöt
- tetania (voimakkaat lihaskouristukset)
- sekavuus ja kouristukset
- hypokalsemia (alhainen kalsiumpitoisuus veressä) ja hypokalemia (alhainen kaliumpitoisuus veressä)

Magnesiumin puutteen toteaminen ja hoito
Magnesiumin puutetta voidaan epäillä oireiden perusteella, mutta se varmistetaan verikokeella. On kuitenkin hyvä huomata, että veren magnesiumpitoisuus ei välttämättä aina heijasta kehon kokonaismagnesiumvarastoja. Tarvittaessa voidaan tehdä myös muita tutkimuksia.
Lievän magnesiumin puutteen hoito tapahtuu yleensä ruokavaliota korjaamalla ja tarvittaessa magnesiumlisällä. Magnesiumlisää on saatavilla useissa eri muodoissa (esimerkiksi sitraatti, oksidi, malaatti), joista imeytyvyydessä voi olla hieman eroja. Lääkäri voi tarvittaessa suositella sopivaa magnesiumvalmistetta ja annostusta.
Vakavan magnesiumin puutteen hoito vaatii yleensä sairaalahoitoa ja magnesiumin antamista suonensisäisesti.
Milloin lääkäriin?
Jos sinulla on pitkäaikaisia tai voimakkaita oireita, jotka voisivat viitata magnesiumin puutteeseen, on hyvä hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi selvittää oireiden syyn ja tarvittaessa määrätä tutkimuksia ja hoitoa. Erityisesti, jos sinulla on riskitekijöitä magnesiumin puutteelle (esimerkiksi tietyt sairaudet tai lääkitykset), kannattaa olla tarkkana oireiden suhteen.