Sokkoutettu, satunnaistettu vertailukoe kartoitti 5 ja 10 vuorokauden pituisen suuriannoksisen amoksisilliinin tehoa lasten avohoitoiseen keuhkokuumeeseen. Taudista toivuttiin yhtä lailla molemmilla hoitolinjoilla.
Tutkimukseen otettiin perusterveitä lapsia, joilla oli diagnosoitu avohoidossa keuhkokuume: kuume edeltäneiden 48 tunnin aikana, röntgenkuvassa havaittu keuhkokuume, tihentynyt hengitys tai lisääntynyt hengitystyö tai tyypillinen auskultaatiolöydös. Osallistujien keski-ikä oli 2,5 vuotta ja 57 % heistä oli poikia.
Interventioryhmälle annettiin 5 vrk amoksisilliinia ja 5 vrk lumelääkettä, verrokeille 10 vrk amoksisilliinia. Toipumista seurattiin vanhempien tekemien oirepäiväkirjojen perusteella sekä kliinisin kontrollikäynnein. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon sylkinäytteistä toteutettu CRP-seuranta.
Tutkimusprotokollan tiukan määritelmän mukaan lapsista toipui lyhyellä mikrobilääkekuurilla 89 % ja verrokkiryhmäläisistä 91 %. Kliinisesti toipuneita oli 14–21 vrk:n seurannassa 86 % interventioryhmästä ja 84 % verrokkiryhmän potilaista.
Lasten keuhkokuumeista kolmasosa on virusten ja bakteerien, kolmasosa virusten ja kolmasosa bakteerien aiheuttamia. Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten avohoitokeuhkokuumetta tulee hoitaa amoksisilliinilla 50–80 mg/kg/vrk kolmeen annokseen jaettuna 7 vuorokautta ja liittää hoitoon makrolidi, jos epäillään mykoplasmaa. Mikrobilääkityksen haittavaikutusten riski kasvaa lääkealtistuksen pitkittyessä.
Kanadalaistutkimus rohkaisee suosimaan lyhytkestoista antibioottikuuria, jos infektio ei vaadi sairaalahoitoa.
Pernica JM, Harman S, Kam AJ ym. Short-course antimicrobial therapy for pediatric community-acquired pneumonia: The SAFER randomized clinical trial. JAMA Pediatr 2021;175:475–82.
Nina Kaseva
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 22/2021.