Karen Piironen-Politis asuu Kreetalla ja työskentelee pienessä sairaalassa Rethymnonissa. Viime vuoden lopulla oli pulaa perusantibiooteista, kipulääkkeistä ja ompeleista. Tänä vuonna sairaalan budjetti on vielä edellisvuotista pienempi.
Toissaviikkoiset parlamenttivaalit voitti vasemmistopuolue Syriza. Mitkä ovat tunnelmat vaalien jälkeen?
– Kreikkalaiset ovat nyt hiljaisia ja juroja, kukaan ei odota ihmeitä.
Syriza on puhunut viime vuosina paljon terveydenhuollon kriisistä, joten nyt olisi aika lunastaa lupaukset.
– Pelivaraa ei kuitenkaan ole. Jos Syriza pystyy poistamaan ”pienet kirjekuoret” Kreikan sairaaloista, se on jo saavutus. Edelleen lääkärit saattavat vaatia potilailta lahjuksia.
Kreikan uusi apulaisterveysministeri Andreas Xanthos on Rethymnonin sairaalan laboratoriolääkäri.
– Hän on rehti mies, Piironen-Politis sanoo.
Kiireettömiä leikkauksia ei tehdä
Terveydenhuollossa on pulaa vähän kaikesta. Uusia työntekijöitä ei saa palkata. Rethymnonin sairaalan leikkausosastolla kuudesta lääkäristä kolme on poissa: yksi ulkomailla, yksi äitiyslomalla ja yksi sairaana. Myös hoitajat ovat vähissä.
Piironen-Politis päivystää 13 vuorokautta kuukaudessa. Palkkaa saa korkeintaan kuudesta.
– Meidän kolmen jäljelle jääneen lääkärin pitäisi hoitaa kaikki päivystykset. Saamme toisinaan apua teho-osaston lääkäreiltä, mutta leikkaussali, synnytykset ja lasten hätätapaukset ovat kuitenkin meidän vastuullamme. Kiireettömiä leikkauksia ei ole viime kuukausina tehty lainkaan.
Kiireettömien leikkauksien lykkääminen on johtanut siihen, että potilaat tulevat hoitoon huonommassa kunnossa kuin ennen. Sappikivipotilaat päätyvät lopulta kiireelliseen leikkaukseen ja heille voidaan joutua tekemään avoleikkaus tähystysleikkauksen sijaan.
– Ortopedit valittavat, että vanhukset kaatuvat ja saavat murtumia, kun heidän kipeää lonkkaansa tai polveaan ei ole ajoissa vaihdettu.
Paperittomina kotimaassaan
Piironen-Politis arvioi, että säästökuurin aikana on tehty useita järkeviäkin uudistuksia terveydenhuollossa. On siirrytty e-reseptiin ja otettu käyttöön geneerisiä lääkkeitä. Niiden avulla terveydenhuollon menoja on saatu vähennettyä ilman, että hoidon laadusta on tingitty.
– Vielä olisi tekemistä toimintojen järkeistämisessä, hoitoketjujen joustavuudessa ja turhien tutkimusten ja hoitojen karsimisessa.
Vaikeimmassa asemassa Kreikassa ovat nyt ne, jotka ovat pudonneet pitkäaikaisen työttömyyden vuoksi kokonaan pois sosiaaliturvan piiristä. Ilman sosiaaliturvaa jääneet ovat paperittomia omassa maassaan. He saavat kiireetöntä hoitoa vain, jos hoitava lääkäri sitä suosittelee ja sairaalan johtaja ja johtava ylilääkäri puoltavat.
– On myönnettävä, että Kreikan terveydenhuollossa oli paljon läskiä, mutta nyt alkavat kyllä jo luut paistaa, Piironen-Politis sanoo.
Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 6/15.