Yliopistosairaalat kutsuvat ylimääräisiin tarkastuksiin tuhansia lonkkaproteesipotilaita, jotka ovat saaneet metalli-metalliliukupintaisen tekonivelen. Niistä irtoavat kromi- ja kobolttihiukkaset saattavat aiheuttaa kudosvaurioita.
Turun yliopistollinen keskussairaala kutsuu tarkastuksiin lähes 2 000 potilasta, KYS 1 300, OYS 3 000 ja HUS 2 000 potilasta. Tekonivelsairaala Coxalla on jo entuudestaan tarkemmassa seurannassa 2 000 tällaista potilasta.
Tarkastukset perustuvat Suomen Artroplasiayhdistyksen suositukseen, että tällaisen tekonivelen saaneita potilaita seurattaisiin tiheämmin kuin muita tekonivelpotilaita.
Suosituksen mukaan tarkastukseen kuuluu potilaan itsensä täyttämä oirekysely, veren kromi- ja kobolttipitoisuuden määritys, lonkan röntgenkuvaus ja kliininen tutkimus.
– Jos nähdään, että potilaalla on esimerkiksi hankalia oireita tai huolestuttavia löydöksiä, hänet ohjataan magneettikuvauksiin. Se joudutaan tekemään ehkä noin viidesosalle potilaista, sanoo Artroplastiayhdistyksen puheenjohtaja, dosentti Jukka Kettunen KYS:stä.
KYS:ssä tarkastukset aloitetaan niistä potilaista, joiden leikkauksesta on kulunut eniten aikaa. Potilaat aiotaan tarkastaa tämän vuoden aikana.
Turussa on jo aiemmin selvitetty metalli-metalliliukuparisiin lonkan tekoniveliin liittyvien ongelmien yleisyyttä kutsumalla sata tällaista satunnaisesti valittua potilasta laboratoriokokeisiin, poliklinikalle ja magneettikuvaukseen.
– Selvitimme, paljonko joukossa on potilaita, joilla on ongelmia mutta ei minkäänlaisia oireita. Sadasta potilaasta kolmelle on nyt tehty uusintaleikkaus ja joillakin potilailla on nestekertymiä tekonivelen ympärillä, kertoo tuki- ja liikuntaelinsairauksien toimialajohtaja Petri Virolainen.
TYKS:ssä tulossa olevat tarkastukset toteutetaan tihentämällä ongelmaryhmien tarkastusaikataulua.
– Meillä tilanne näyttää aika rauhalliselta. Suurin osa potilaista on täysin tyytyväisiä ja oireettomia, Virolainen toteaa.
Lonkkaproteesien tarkastuksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.
Suvi Sariola
toimittaja
Kuva: Pixmac
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.