Vuoden 2015 Nobelin lääketieteen palkinnon saivat puoleksi William C. Campbell ja Satoshi Ōmura sekä puoleksi Youyou Tu loistauteja koskevista tutkimuksistaan.
Campbell ja Ōmura kehittivät uuden hoidon suolinkaisten aiheuttamiin parasiitti-infektioihin. Avermectin-nimisen lääkkeen johdokset ovat vähentäneet huomattavasti muun muassa jokisokeutta ja elefanttitautia.
Tu puolestaan kehitti artemisiinin, joka on vähentänyt malariakuolleisuutta.
Nobel-komitean mukaan lääkkeiden kehittäminen on muuttanut loisten aiheuttamien tautien hoitoa perustavanlaatuisesti. Taudit vaivaavat joka vuosi satoja miljoonia ihmisiä etenkin kaikkein köyhimmissä maissa.
Avermectinin johdosta ivermektiiniä käytetään nykyisin kaikkialla, missä loistauteja esiintyy. Lääke on tehokas useita parasiitteja vastaan, ja sillä on vain vähän sivuvaikutuksia.
Lääkkeen ansiosta jokisokeus ja elefanttitauti saattavat jopa hävitä lopullisesti.
Tyypillisin palkittu on miespuolinen geneetikko
Kiinalaisen Youyou Tun kehittämää artemisiinia käytetään malarian vaivaamissa maissa ympäri maailman. Yhdistelmähoidon on arvioitu vähentävän malariakuolleisuutta yli 20 prosenttia, lapsilla yli 30 prosenttia. Afrikassa tämä tarkoittaa yli 100 000 henkeä vuosittain.
Tu on 12. lääketieteen Nobel-palkinnon saanut nainen. Palkinnon on saanut kaikkiaan 207 henkilöä.
Yleisimmin palkinto menee genetiikan tutkijoille, sillä heitä on palkittujen joukossa 48.
Tämän vuoden palkintosumma on noin 850 000 euroa.
Kirjoittanut:
Miia Soininen
toimittaja
Kuva:
Panthermedia