Altistuminen ilmansaasteille saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kiihdyttää iän myötä tapahtuvia aivomuutoksia. Muutokset eivät ole kovin suuria, mutta niillä saattaa olla merkitystä esimerkiksi dementian kehittymisessä.
Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 1 400 kotonaan asuvan 71–89-vuotiaan naisen aivokuvauksiin, jotka tehtiin vuosina 2005–2006. Osallistujien asuinalueiden hengitysilman PM2,5-pienhiukkaspitoisuudet arvioitiin vuosilta 1999–2006.
Tulosten analyysi osoitti yhteyden pienhiukkasaltistuksen ja joidenkin aivomuutosten väliltä. Hengitysilman PM2,5-hiukkaspitoisuuden suurentuminen liittyi varsinkin aivojen valkean aineen vähentymiseen. Jo suhteellisen pienet muutokset hiukkaspitoisuuksissa näkyivät muutaman vuoden ikääntymistä vastaavana pudotuksena valkean aineen määrässä varsinkin otsa- ja ohimolohkoissa sekä aivokurkiaisessa.
Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta pienhiukkasten lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.
Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä. Pienhiukkaset altistavat myös mm. hengitys- ja sydänoireille.
Lue myös:
Ilmansaasteet yhteydessä suurentuneeseen ahdistuneisuushäiriön vaaraan
Uutispalvelu Duodecim
Lähde:
Annals of Neurology 2015;DOI:10.1002/ana.24460
Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.