Suomessa on kesän aikana todettu useita korkeapatogeenisen lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Viime viikolla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan.
Euroopassa tartuntoja on todettu myös useilla nisäkäslajeilla, joilla tauti on ollut vakava ja aiheuttanut neurologisia oireita.
Vaikka korkeapatogeeniset lintuinfluenssatartunnat ovat ihmisillä äärimmäisen harvinaisia, eikä tartuntoja ihmisestä toiseen tai nisäkkäästä ihmiseen ole todettu, tilannetta on THL:n mukaan kuitenkin syytä seurata tarkasti.
Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.
Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja
Lintuinfluenssatartuntojen ehkäisemisessä tärkeintä on välttää koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin, THL ohjeistaa.
– Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla. Mikäli mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.
– Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.
– Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.
– Turkistarhoilla työskentelevien on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon aina, jos heillä on hengitystieinfektioon viittaavia oireita tai neurologisia oireita. Lisäksi heidän tulee käyttää ohjeiden mukaisia suojavarusteita ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.