Erityisesti nuorille suunnattujen limuviinojen markkinointi ja ulkoasu antavat ymmärtää, että kyseessä olisi kevyempi ja perinteisiä alkoholijuomia haitattomampi juoma.
Limuviinat ovat kuitenkin maksalle aivan yhtä vaarallisia kuin lantrattu kirkas viina.
– Yksi hard seltzer -tölkki vastaa yhtä alkoholiannosta, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.
Jo pienikin alkoholinkäyttö altistaa maksavaurioille, jos se on jatkuvaa.
Koska monet limuviinasekoitukset eivät maistu voimakkaasti alkoholilta, niitä tulee huomaamatta nautittua myös perinteisiä alkoholijuomia enemmän.
Rasvamaksa jo miljoonalla suomalaisella
Jo pienikin alkoholinkäyttö altistaa maksavaurioille, jos se on jatkuvaa.
Alkoholinkulutuksen kohtalaisen käytön riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi annos tarkoittaa esim. 12 cl viinilasia tai 33 cl limuviinapulloa.
Rajumpi juominen voi aiheuttaa maksasolujen rasvoittumista jo muutamassa viikossa ja lähes kaikki alkoholin suurkuluttajat sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa.
Rasvamaksa ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.
Rasvamaksasta kärsii jopa miljoona suomalaista ja diagnoosin syynä on 85 % sairastavista nimenomaisesti alkoholi.
Rasvamaksa ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.
Jos alkoholin käyttöä ei pysty lopettamaan rasvamaksadiagnoosin jälkeen, se voi pahimmillaan johtaa maksakirroosiin.
Alkoholinkäyttö altistaa myös ylipainolle
Alkoholin yksi näkyvistä haitoista on ylipaino. Kaikki alkoholijuomat sisältävät runsaasti kaloreita ja jo pienellä käytöllä kertyy helposti turhia lisäkaloreita.
– Kannattaa muistaa, että alkoholijuomien kalorimäärä ei johdu pelkästään niiden sokeripitoisuudesta vaan itse alkoholista. Toisaalta alkoholi usein lisää halua napostella, jolloin ylimääräisiä kaloreita kertyy vielä enemmän, Teitto-Tuckett toteaa.
Hae apua ajoissa
Kesätissuttelu voi olla vaikea lopettaa, kun kesä ja lomakausi on ohi.
Jos alkoholinkäytön lopettaminen loman jälkeen on vaikeaa, asiaan kannattaa puuttua heti ja käydä keskustelemassa vaikkapa työterveyshoitajan tai terveyskeskushoitajan kanssa.