Liikunta vähentää MS-tautia sairastavien lasten oireita

On myös hyvin mahdollista, että paljon liikkuvat ovat vain paremmassa kunnossa ja oireilevat vähemmän.

Säännöllinen liikunta voi kanadalaistutkijoiden mukaan hillitä MS-taudin oireita lapsipotilailla. Silti kovinkaan monet eivät harrasta liikuntaa.

Kanadalaisten tutkimuksen perusteella liikuntaa harrastavien lapsipotilaiden aivoissa on vähemmän MS-taudin aktiivisuudesta kertovia muutoksia, minkä lisäksi heillä on harvemmin taudin pahenemisjaksoja. Liikuntaa harrastavilla niitä oli keskimäärin kerran kahdessa vuodessa, kun liikuntaa harrastamattomilla niitä oli kerran vuodessa.

Verrattuna verrokkilapsiin MS-tautia sairastavat olivat alakuloisempia ja väsyneempiä, mikä voi vähentää liikuntahaluja. Vain 45 prosenttia MS-potilaista harrasti säännöllistä liikuntaa. Verrokkilapsista niin teki 80 prosenttia.

Tutkimukseen osallistui 31 MS-tautia sairastavaa ja 79 verrokkia, jotka olivat sairastaneet jonkin hermostotulehduksen. Lasten aivot kuvattiin magneettikuvauksella.

Kanadalaisten tulokset viittaavat liikunnan MS-tautia hillitseviin vaikutuksiin, mutta tulokset eivät riitä osoittamaan, että yhteys johtuu vain ja ainoastaan liikunnasta. On myös hyvin mahdollista, että paljon liikkuvat ovat vain paremmassa kunnossa ja oireilevat vähemmän. Tämän vuoksi liikunnan ja MS-taudin yhteyksiä olisi hyvä selvittää lisää.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

MS-tauti voi alkaa lapsuudessa, mutta yleensä oireet ilmaantuvat vasta myöhemmin. Suomessa MS-tauti todetaan vuosittain vain muutamalla alle 16-vuotiaalla.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Lue myös:
MS-taudin hoito on muuttunut nopeasti 

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Neurology 2015;DOI:10.1212/WNL.0000000000001939

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.