Lääketieteen lisensiaatti Jetro J. Tuularin väitöstutkimuksen mukaan lihavuusleikkaus muuttaa aivokudoksen rakennetta ja aineenvaihduntaa terveempään suuntaan.
Tuulari tutki sairaalloisen lihavia lihavuusleikkaukseen valittuja potilaita. Heidän aivokuvantamistuloksia verrattiin normaalipainoisten vastaaviin kuvauksiin. Potilaat tutkittiin myös kuusi kuukautta lihavuusleikkauksen jälkeen painonlaskun aiheuttamien aivomuutosten tutkimiseksi.
Tuulari mittasi lihavuuteen liittyvä aivokudoksen harventumaa rakenteellisen magneettikuvantamisen avulla. Aivojen sokeriaineenvaihduntaa mitattiin positroniemissiotomografian (PET) avulla paastotilassa ja insuliini-infuusion aikana.
– Lihavuuteen liittyy aivokudoksen harventuma sekä lisääntynyt insuliiniherkkyys, mikä todettiin lisääntyneenä sokeriaineenvaihduntana. Painon lasku lihavuusleikkauksen jälkeen kumoaa osittain nämä muutokset, joten painon pudottaminen voidaan olettaa olevan myös aivojen terveyden kannalta hyödyllistä. Terveet elämäntavat ovat siis sijoitus myös aivojen hyvinvointiin, Tuulari sanoo.
Tutkimuksessa osoitettiin myös toiminnallisen magneettikuvantamisen avulla, että ruokahalun säätelyyn osallistuu laaja hermoverkko, jonka keskeiset osat sijoittuvat otsa- ja päälaenlohkoihin. Lihavilla tutkittavilla havaittiin alentuneet vasteet häntätumakkeessa ja etupihtipoimun alueella ja voimakkaammat toiminnalliset yhteydet ruokahalun säätelyverkostossa.
– Nämä muutokset voivat osaltaan selittää sitä, miksi lihavilla ihmisillä on vaikeuksia hillitä ruokahaluaan ja impulsseja valita herkullisia korkeakalorisia ruokia, Tuulari sanoo.
Lauantaina 12. syyskuuta 2015 kello 12 esitetään Turun yliopistossa julkisesti tarkastettavaksi lääketieteen lisensiaatti Jetro J. Tuularin väitöskirja “Effects of obesity and weight loss following bariatric surgery on brain function, structural integrity and metabolism” (Lihavuuden ja lihavuusleikkauksen aiheuttamat toiminnalliset, metaboliset ja rakenteelliset aivomuutokset).
Lue myös:
Lisää tietoa lihavuusleikkauksista: Voivat nopeuttaa alkoholin imeytymistä
Nyt on pakko kysyä: Voiko 5:2 -dieettiä suositella potilaalle?
Lähde:
Turun yliopisto
Kuva:
Panthermedia