Diabetes on tunnettu monihermosairauden eli polyneuropatian riskitekijä, mutta myös lihavuus altistaa sairastumiselle. Lihavuuteen liittyvä sairastumisriski havaitaan riippumatta siitä sairastaako potilas diabetesta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.
Monihermosairaus on yleensä symmetrinen ääreishermojen tai autonomisen hermoston sairaus. Se aiheuttaa mm. tuntohäiriöitä ja lihasten heikkoutta erityisesti raajojen kärkiosissa.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat halusivat selvittää metabolisen oireyhtymän eri osatekijöiden vaikutuksia monihermosairauden riskiin. Tätä varten he tutkivat 102 lihavan ja 53 normaalipainoisen potilaan hermoston toimintaa. Lihavista noin kolmanneksella oli diabetes, vajaalla kolmanneksella esidiabetes ja loppujen glukoosiaineenvaihdunta oli normaalia.
Tutkimusten perusteella monihermosairautta poti 4 prosenttia normaalipainoisista ja 11 prosenttia lihavista, joiden glukoositasot olivat kunnossa. Esidiabetesta potevilla lihavilla monihermosairaus oli puolestaan jo 29 prosentilla ja diabetesta potevilla 35 prosentilla.
Myös korkeampi ikä ja suurempi vyötärön ympärys liittyivät suurempaan monihermosairauden riskiin, mutta yhteys ei ollut kovin voimakas. Korkea verenpaine tai kolesteroli eivät vaikuttaneet tuloksiin.
Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat lihavuuden osuuteen monihermosairauden synnyssä. Merkittävää on, että lihavuuteen liittyvä sairastumisriski havaitaan myös potilailla, joilla ei ole diabetesta tai lievempää glukoosiaineenvaihdunnan häiriötä. Näin ollen laihduttaminen todennäköisesti voisi ehkäistä myös monihermosairauksia.
Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.
Lähde:
Association Between Metabolic Syndrome Components and Polyneuropathy in an Obese Population. JAMA Neurology 2016;73:1468–1476
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia