Lihasvoiman nopea heikentyminen voi olla sarkopeniaa

Joka kymmenennellä yli 70-vuotiaalla lihasmassa ja lihasvoima on vähentynyt tavanomaista nopeammin.

Noin 10 prosentilla yli 70-vuotiaista lihasvoima on heikentynyt tavanomaista nopeammin. Sarkopenia eli lihasmassan ja lihasvoiman väheneminen tulisi havaita ajoissa, jotta sen etenemistä voitaisiin hidastaa lihasvoimaharjoitteilla ja elämäntapamuutoksilla. Sarkopenialla on merkitsevä yhteys toimintakyvyn heikkenemiseen sekä kaatumisen ja laitoshoidon riskiin.

Sarkopenia-termi lanseeraattiin 1980-luvulla, mutta sen määritelmä vaihtelee edelleen. Sarkopenian diagnostiikalle ei myöskään ole selkeitä raja-arvoja tai mittaustapaa, josta kaikki olisivat yhtä mieltä. Liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä Jyväskylän yliopistosta kertoo, että lihaskato on verrattavissa luukatoon, mutta osteoporoosi on tutumpi ilmiö ja luun murtuminen selvä päätetapahtuma.

– Sarkopeniaa esiintyy pienellä osalla väestöä. Siitä on kuitenkin hyvä puhua ja vastaanotoilla tarttua lihasvoiman heikkenemiseen, ennen kuin liikkumis- ja toimintakyky vaarantuvat, Sipilä sanoo.

Jo muutaman kuukauden harjoittelu tuo tulosta

Sipilän mukaan yleislääkärin vastaanotolla voi helposti nähdä, kuinka kävely sujuu ja onnistuuko tuolista nousu ilman käsien apua. Lihasvoimaa voivat kehittää heikkokuntoisetkin ikäihmiset. Jo muutaman kuukauden harjoittelu lisää iäkkäiden lihasvoimaa 10–30 prosenttia sekä miehillä että naisilla.

– Potilasta motivoi tieto, että voimaharjoittelu ylläpitää ja parantaa liikkumis- ja toimintakykyä, jolloin hän voi ­itse käydä kaupassa tai teatterissa eikä tarvitse odotella miniän visiittiä. Monia liikkeitä voi tehdä kotioloissakin hyvillä ohjeilla.

Sarkopenian tutkimus on lisääntynyt. Suomessa esimerkiksi professori Sipilän ryhmä tutkii liikuntasuositusten mukaista liikuntaa ja kognitiivisia harjoitteita kaatumisen ehkäisyssä. Professori Timo Strandbergin ryhmä Helsingin yliopistossa selvittää yli 70-vuotiaiden haurastumisen hidastumista intensiivisen liikunnan ja ravitsemuksen avulla.

Sarkopeniaan ei ole lääkehoitoa. Joitain tutkimuksia on tehty muun muassa kasvuhormonista ja testosteronista.

Asia oli esillä Helsingissä pidetyillä Geriatripäivillä.

Kirjoittaja:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Fotolia