Tupakointi lisää leikkauksiin liittyviä komplikaatioita ja myös kuolleisuutta sekä sairaalahoidon jälkeisiä kustannuksia. Savuttomana leikkaukseen pitäisi olla vakiintunut toimintapa Suomessakin, mutta vain harvat sairaanhoitopiirit tekevät systemaattista työtä asian eteen. Nyt tulee uutta näyttöä asian tärkeydestä.
Kanadalaiset tutkijat selvittivät leikkaukseen tulleiden tupakoivien potilaiden tupakasta vieroituksen pitkäaikaistuloksia. Aiemmin julkaistun satunnaistetun tutkimuksen potilaita seurattiin vuoden ajan leikkauksen jälkeen. 168 potilasta osallistui ja seurantaan saatiin tiedot 127 potilaasta. Interventiona oli hoitajan antama informaatio tupakoinnin lopettamisen tärkeydestä, esite tupakoinnin lopettamisen tärkeydestä, nettipohjainen Helpline, joka kyseli lopettamisesta, sekä 6 viikon ilmainen nikotiinilaastarihoito. Sekä interventioryhmän potilaat että verrokit tulivat yleiskirurgiatasoiseen leikkaukseen.
Interventioryhmästä oli pysynyt irti tupakasta vuoden kuluttua 25 % ja verrokeista 8 %. Interventio lopetti tupakoinnin kolme kertaa todennäköisemmin (RR 3,0), ja NNT-luku tupakoinnin loppumiseen oli 5,9 eli hyvä. Tupakasta eroon pääsyä vuoden kohdalla ennusti sekä interventio että enintään kohtalainen nikotiiniriippuvuus. Potilailla, joiden Fagerströmin pisteet olivat alle 4 (kohtalainen nikotiiniriippuvuus), lopettamisen todennäköisyys oli viisinkertainen.
Tämä erinomainen tutkimus osoitti, että leikkaus on hyvä kannustin tupakoinnin lopettamiseen. Tieto tupakoinnin lopettamisen tärkeydestä ennen leikkausta voi saada potilaan motivoitumaan. Jos vielä lähettävä lääkäri, kirurgi ja anestesialääkäri sanoisivat selväsanaisesti, että tupakoinnin on loputtava, ja vahvaan nikotiiniriippuvuuteen käytettäisiin tehokasta lääkehoitoa, olisivatko tulokset vielä parempia? Savuttomaan leikkaukseen -hoitoketjut on syytä laittaa Suomessakin kuntoon.
Lue myös:
Mitä kysyä ennen leikkausta?
Leikkaussalissa tapahtuu
Lähde:
Lee SM, Landry J, Jones PM, Buhrmann O, Morley-Forster P. Long-term quit rates after a perioperative
smoking cessation randomized controlled trial. Anesth Analg 2015;120:582–7.
Kirjoittanut:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri
Kuva:
Panthermedia