Lasiaisen irtauma on yleinen ilmiö

Noin kaksi kolmasosaa ihmisistä saa lasiaisen irtauman elämässään.

Lasiaisen irtauma oirehtii erilaisin näköhäiriöin, kuten samentumana tai salamointina näkökentässä.
Adobe
Lasiaisen irtauma oirehtii erilaisin näköhäiriöin, kuten samentumana tai salamointina näkökentässä.

Silmän sisällä olevaa geelimäistä hyytelöä kutsutaan lasiaiseksi. Lasiaisen rakenteet kutistuvat iän myötä ja pienentyessään lasiainen usein irtoaa verkkokalvosta.

Toinen syy on lasiaisen ja verkkokalvon kiinnityskohtien löystyminen iän myötä tai muiden tekijöiden seurauksena. Näitä muita tekijöitä voivat olla lasiaisen tulehdukset, silmään kohdistuneet iskut ja silmäkirurgiset toimenpiteet, kuten kaihileikkaus.

Lasiaisen irtauma on yleinen. Kaksi kolmasosaa kaikista ihmisistä saa lasiaisen irtauman jossain vaiheessa elämää.

Lasiaisen irtauma on yleisempi ihmisillä, jolla on likinäköä ja joille on tehty kaihileikkaus.

Voimakkaasti likitaitteisille ihmiselle lasiaisen irtauma tulee noin kymmenen vuotta aikaisemmin kuin henkilöille, joiden ei tarvitse käyttää laseja.

Myös diabeetikoilla lasiaisen irtauma voi tapahtua aiemmin.

Mitkä ovat lasiaisen irtauman oireet?

Lasiaisen irtauman ensioire on usein harsomainen samentuma, joka karkaa katseen mukana. Monistä tämä tuntuu samalta kuin kärpänen lentäisi näkökentässä.

Monella lasiaisen irtaumaan liittyy myös salamointia eli lyhyitä valonvälähdyksiä näkökentän laidoilla, yleensä ohimon puolella.

Jos välähdys esiintyy samassa kohtaa näkökenttää ja vain toisessa silmässä, kyseessä voi olla lasiaisvedon aiheuttama oire tai verkkokalvon irtauma.

Verkkokalvon irtaumasta kertoo myös tumma yhtenäinen varjo näkökentässä, viivojen vääristyminen ja näön alenema.

Jos salamointia on molemmissa silmissä yhtäaikaa ja tämä liittyy päänsärkyyn, kyseessä voi olla lasiaisen irtauman sijaan migreeni.

Joskus lasiaisen irtauma voi aiheuttaa nokisademaista muutosta näkökentässä. Tällöin kyseessä on lasiaisen sisäinen verenvuoto.

Silmälääkäri tekee mikroskooppitutkimuksen, jos epäillään lasiaisen irtaumaa.
Adobe
Silmälääkäri tekee mikroskooppitutkimuksen, jos epäillään lasiaisen irtaumaa.

Pitääkö mennä lääkäriin?

Lasiaisen irtauma on oireiltaan kiusallinen, mutta yleensä vaaraton. Hoitoa tarvitaan vain, jos lasiaisen veto verkkokalvolle on aiheuttanut verkkokalvon repeämän.

Jos epäilet lasiaisen irtaumaa, tulee sinun mennä silmälääkärin tutkimuksiin lähimpien viikkojen aikana.

Jos oireena on vain salamointia ja harsomaista samentumaa, lääkäriin ei ole kiire. Jos salamointi jatkuu päiväkausia, voi olla hyvä käydä tarkistuttamassa verkkokalvon tilanne.

Jos epäilet verkkokalvon irtaumaa, silmälääkäriin kannattaa hakeutua vuorokauden kuluessa.

Oireellisista lasiaisirtaumista noin kymmenesosasta löytyy reikä verkkokalvolta.

Mitä silmälääkärissä tapahtuu?

Silmälääkärin vastaanotolla lääkäri tutkii silmän mikroskoopilla ja tarkistaa, onko lasiaisen irtauma aiheuttanut repeämän verkkokalvolle. Tutkimuksessa tarkistetaan myös, onko irtauma aiheuttanut verenvuotoa lasiaistilaan.

Jos verkkokalvon irtauma havaitaan, sen aiheuttamat pienet reiät pystytään usein hoitamaan laseroinnilla.

Lasiaisen irtauman toteamisen yhteydessä suositellaan usein uusintakäyntiä silmälääkärin vastaanotolla kuukauden kuluttua.

Jos lasiaisen irtauma on todettu silmälääkärin vastaanotolla, suositellaan usein voimakkaan fyysisen rasituksen välttämistä kuukauden ajaksi.