Ensimmäisen elinvuoden aikana sairastetut infektiot voivat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa lapsen lihavuusriskiä. Aiemmissa tutkimuksissa myös antibioottikuurit on yhdistetty lihomisriskiin, mutta tässä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu.
Tutkimus perustuu 260 000 vuosina 1997–2013 syntyneen yhdysvaltalaislapsen laajoihin terveysrekisteritietoihin.
Analyysin perusteella ensimmäisen elinvuotensa aikana infektiotautiin sairastuneista tuli aikuisikään mennessä lihavia neljänneksen todennäköisemmin kuin lapsista, jotka eivät sairastaneet infektioita. Tämä havaittiin lapsilla, joiden infektioita ei lääkitty antibiooteilla. Yhteys myös vahvistui mitä useampia infektioita lapsi sairasti.
Hieman yllättäen tutkijat eivät löytäneet yhteyttä antibioottien ja lihomisen väliltä, vaikka sellainen on havaittu monissa aikaisemmissa tutkimuksissa. Yhteyttä ei havaittu verrattuna infektiotauteja sairastaneisiin lapsiin, joiden infektioita ei lääkitty antibiooteilla. Onkin mahdollista, että osa antibiootteihin liitetyistä riskeistä liittyykin infektioihin, joita antibiooteilla hoidetaan.
Aiemmissa tutkimuksissa lapsuusiän sairaalahoitoa vaativat infektiosairaudet on yhdistetty myös suurentuneeseen metabolisen oireyhtymän riskiin. Suurin osa lasten infektioista on hengitystie- ja korvatulehduksia.
Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.
Lähde:
Lancet Diabetes & Endocrinology 2016;DOI:10.1016/S2213-8587(16)30281-9
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia