Lapsuudessa otetut tuhkarokkorokotukset suojaavat myös vanhempana

Suomessa todetut tuhkarokkotapaukset ovat saaneet myös lääkärit pohtimaan rokotesuojaa.

Miten tuhkarokkoa nykyisin hoidetaan, Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikön ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen?

– Tuhkarokkoon ei ole lääkehoitoa, vaan hoito on oireenmukaista. Hyväkuntoiset potilaat voidaan hoitaa kotona, mutta joskus vaaditaan sairaalahoitoa. Potilas täytyy pitää eristyksessä tartuttavuuden ajan, hoidetaan hänet sitten kotona tai sairaalassa. Potilas on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Suojaako lapsena otettu tuhkarokkorokote myös vanhempana?

– Jos henkilö on saanut elämänsä aikana kaksi MPR-rokoteannosta, suoja on varsin hyvä ja pitkäkestoinen, eli lapsuudessa otetut rokotukset suojaavat myös vanhempana.

Voiko ottaa rokotteen, jos ei ole varma siitä, onko joskus kauan sitten sairastanut tuhkarokon?

– Rokotukset kannattaa ottaa, jos ei ole varma, onko sairastanut tuhkarokon lapsuudessa eikä ole saanut MPR-rokotuksia. Rokotuksista ei ole haittaa, vaikka olisikin jo sairastanut tuhkarokon.

Pitäisikö tehdä vasta-ainetesti vai rokottaa heti?

– Vasta-ainetestejä ei tarvitse ottaa, vaan rokotus voidaan antaa ilman niitä.

Millaisen suojan rokote antaa?

– Kaksikaan rokoteannosta ei valitettavasti anna sataprosenttista suojaa. Rokotettu voi sairastua tuhkarokkoon tilanteissa, joissa altistus on merkittävä ja pitkäkestoinen. Tällaisia ovat esimerkiksi sairastuneen henkilön hoitaminen ja samassa kulkuneuvossa matkustaminen. Rokotetun taudinkuva on kuitenkin lievempi, ja jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

– Yksikin rokoteannos antaa hyvän suojan, mutta pitkäaikaissuojan saamiseksi suositellaan toista annosta kahden, kolmen vuoden kuluttua.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Lue myös: Lisää tuhkarokkotartuntoja Pirkanmaalla

Kuva: Fotolia

Artikkeli on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.