Lapsuudessa kiusaamisen uhriksi joutuvat sairastuvat muita todennäköisemmin moniin psyykkisiin sairauksiin ja tarvitsevat niihin hoitoa aikuisena. Kiusaaminen jättää jälkensä myös niihin kiusattuihin, jotka itsekin syyllistyvät kiusaamiseen, suomalaistutkimus osoittaa.
Professori Andre Souranderin johdolla tehty tutkimus perustuu arvostetun The Finnish 1981 Birth Cohort Study -syntymäkohorttitutkimuksen aineistoihin. Tutkimus on maailman laajin etenevä lastenpsykiatrinen tutkimuskokonaisuus. Tutkimuksessa yli 5 000 lasta on seurattu kahdeksanvuotiaasta 29-vuotiaaksi.
Kahdeksanvuotiaana toistuvasti kiusatuilla on aikuisena mielenterveysongelmia kaksi kertaa todennäköisemmin kuin saman ikäisillä, jotka ovat säästyneet kiusaamiselta. Sama koski osallistujia, jotka olivat kiusanneet toisia ja joutuneet kiusatuiksi. Etenkin masennus oli yleinen diagnoosi.
Myös osa kiusaajista kärsi mielenterveysongelmista aikuisena, mutta tämä koski vain niitä, jotka olivat oireilleet psyykkisesti jo lapsena. Tutkituista 90 prosenttia ei ollut osallistunut kiusaamiseen.
Tutkijoiden havainnot ovat luotettava osoitus lapsuudessa tapahtuvan kiusaamisen pitkäaikaisista ja mahdollisesti pysyvistä vaurioista. Kiusaamisen uhreilla on mielenterveysongelmien lisäksi mm. taloudellisia ongelmia sekä vaikeuksia solmia ihmissuhteita, aiemmista tutkimuksista tiedetään.
Tulokset julkaistiin arvostetussa Jama Psychiatry -lehdessä.
Lähde:
Jama Psychiatry 2015;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2015.2419
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Kuva: Panthermedia