Neuvoloissa ja muualla perusterveydenhuollossa kehotetaan yhä liikaa rajoittamaan lapsen ruokavaliota atooppisen ihottuman takia. Näin arvioi lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, dosentti Mikael Kuitunen HYKS:sta.
– Kyseessä on kaksi eri sairautta, ruoka-aineallergia ja krooninen ihosairaus eli atooppinen ihottuma. Ruoalle allergiset lapset oireilevat muutenkin kuin ihottumalla, sillä he saavat esimerkiksi nokkospaukamia tai ihon punotusreaktioita välittömästi ruoka-aineen jälkeen.
Vaikeaa ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavat alle yksivuotiaat on syytä lähettää allergiaselvittelyihin. Vanhempien lasten atooppinen ihottuma ei sen sijaan kerro ruoka-allergiasta.
– Ruoka-allergiat ja atooppinen ihottuma ovat alkuvaiheessa haastavia erottaa toisistaan, sillä ne puhkeavat samoihin aikoihin, neljän–kahdeksan kuukauden iässä. Tuoreiden tutkimusten perusteella vain pieni osa atooppisesta ihottumasta kärsivistä lapsista on myös ruoka-allergisia.
Monet vanhemmat saapuvat vastaanotolle toivoen, että lapsen atooppinen ihottuma helpottuisi ruokavaliota karsimalla. Yleisimmin aletaan välttää pikkulapsen pääruoka-aineita, kuten lehmänmaitoa, kananmunaa tai viljatuotteita.
Ruoka-aineiden karsiminen turhaan tuo ylimääräistä vaivaa perheelle. Ruokavalion yksipuolistuminen voi vaarantaa lapsen kasvua ja kehitystä. Kuitunen muistuttaa, että välteltyyn ruoka-aineeseen tottuminen saattaa olla vaikeaa myöhemmin.
Maria van der Meer
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 43/12.