Uudet anastomoosilaitteet, hemostaasimenetelmät ja erityisesti videoavusteinen tekniikka ovat tulleet jäädäkseen myös suoliston syöpäkirurgiaan. Potilaan verenvuoto on niukempaa, avanteita tarvitaan vähemmän ja erityisesti leikkauksesta toipuminen on nopeampaa hyödynnettäessä uusia tekniikoilta.
Proksimaalisen koolonsyövän laparoskooppinen hoito on jo hyväksytty kirurgiyhteisössä turvalliseksi menetelmäksi: potilaan 5-vuotiskuolleisuus, paikallisuusiutuminen ja leikkauskomplikaatiot ovat samaa luokkaa tai vähäisemmät kuin avoleikkauksissa. Laparoskooppisella leikkauksella tarkoitetaan tähystämällä suoritettavaa leikkausta.
Peräsuolen syövän laparoskooppisessa kirugiassa on kuitenkin vielä arasteltu. Tiedeyhteisö ei ole pystynyt ihan varmasti osoittamaan, että laparoskooppinen peräsuolen poisto on yhtä turvallista kuin avoleikkaus nimenomaan syövän uusiutumisen kannalta. Nyt asiasta on valmistunut hyvä kansainvälinen satunnaistettu monikeskustutkimus, jossa leikkaushoidon läpikäyneitä potilaita on seurattu peräti kolme vuotta.
Yhteensä 1 044 peräsuolisyöpää sairastavaa potilasta satunnaistettiin joko laparoskooppiseen resektioon (n = 699) tai avoleikkaukseen (n = 345). Paikallisuusiutumia oli kummassakin ryhmässä 5 %:lla potilaita. Tauditon eloonjäämisluku kolmen vuoden seurannassa oli laparoskopiaryhmässä 75 % ja avoleikkausryhmässä 71 % ja kokonaiselossaololuku vastaavasti 87 % ja 84 %. Leikkausajan mediaani oli laparoskopiaryhmässä 240 minuuttia ja 16 % toimenpiteistä jouduttiin muuttamaan.
Tutkimus osoittaa, että nykyajan laparoskopistikirurgit osaavat turvallisesti poistaa peräsuolen syövän, koska ainakin kolmen vuoden seurannassa uusiutumien määrä ja eloonjääminen ovat samaa luokkaa kuin avoleikkauksessa. Aiemmin nimenomaan pelättiin, että matalalla lantionpohjassa imusolmukkeiden ja syövän dissektio voisi olla videoavusteisesti hankalampaa, mutta asia taitaakin olla päinvastoin (vertaa eturauhassyövän kirurgia). Uusi aika on tullut myös peräsuolisyövän kirurgiseen hoitoon.
Lue myös:
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja niiden hoito
Lähde:
Bonjer HJ ym. A randomized trial of laparoscopic versus open surgery for rectal cancer. N Engl J Med 2015;372:1324–32.
Kirjoittanut:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori
Kuva:
Panthermedia