Lääkkeiden annosjakelupalvelu ei suosi puolikasta

Melko vakiintunut lääkitys sopii toimitettavaksi annosjakelupalvelun kautta. Antibioottikuurit, sytostaatit tai voimakkaat hormonilääkkeet eivät siihen sovi.

Lääkkeiden annosjakelupalvelua käyttää 27 000 suomalaista, mutta kaikki eivät vielä tunne palvelua kovin hyvin, arvioi annosjakelupalvelua tuottavan PharmaServicen toimitusjohtaja Risto Suominen.

Palvelussa potilaan kokonaislääkitys tarkistetaan ja lääkkeet pakataan koneellisesti valmiiksi kerta-annoksiksi. Lääkärin pitää ottaa huomioon annosjakelupalvelun erityispiirteet. Lääkkeet pakataan kahden viikon eriin, ja esimerkiksi lääkitysmuutokset on helpointa toteuttaa uuden jakson alkaessa.

– Puolikkaita tabletteja määrätään, sillä Kela-korvausta saattaa saada vain tietyistä vahvuuksista. Ne ovat kuitenkin hankalia niin koneellisessa kuin käsin tehtävässäkin annosjakelussa, Suominen sanoo.

Aloite annosjakelupalvelun käyttöön tulee yleensä potilaalta tai kunnalta. Osa kunnista maksaa annosjakelupalvelun ainakin osittain. Iäkkäät potilaat voivat tietyissä tapauksissa saada palvelusta Kela-korvausta. Kaikenlaiset lääkkeet ­eivät palveluun sovi.

– Potilaalla olisi hyvä olla melko ­vakiintunut lääkitys. Antibioottikuurit, sytostaatit tai voimakkaat hormonilääkkeet eivät annosjakelupalveluun sovi. Ne voidaan kuitenkin toimittaa samassa toimituksessa, muttei annosjakelupusseissa.

Annosjakelupalvelussa lääkkeisiin tarvitaan vuoden resepti.

– Annosjakelupalvelu toimii oikein hyvin silloin, kun potilaalla on pysyvä lääkäri. Keikkalääkäreille ajan tasalla ­pysyminen on hankalampaa.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 11/13.

Lue lisää jutun aiheesta