Viidesosa vähintään 65-vuotiaista amerikkalaisista käyttää lääkkeitä, joka vaikuttavat toisiaan vastaan niin, että yhteen sairauteeen käytetty lääke pahentaa toista, arvioidaan PLOS One -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Ilmiö on tuttu Suomessakin.
– Suuruusluokka on samankaltainen kuin tästä asiasta muissa Pohjoismaissa tehdyissä tutkimuksissa. Uskon, että vastaava luku voi olla iäkkäillä Suomessa ehkä suurempikin, sanoo geriatrisen lääkehoidon professori Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.
Siellä tutkitaan parhaillaan muun muassa Alzheimerin taudin hoidossa käytettävien asetyylikoliinin esteraasin estäjien ja virtsankarkailuun käytettävien antikolinergien yhteiskäytön yleisyyttä. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu.
– Ne vaikuttavat vastakkaisesti, eikä niiden yhteiskäyttö ole mitenkään harvinaista.
Samankaltaisia yhdistelmiä on runsaasti.
– Klassinen esimerkki ovat verenpainetautilääkkeet ja tulehduskipulääkkeet. Kipulääkkeet vaikuttavat munuaisiin ja lisäävät nestemäärää ja sitä kautta kohottavat verenpainetta. Tämä on aivan perusasia, mutta yhteiskäyttöä ei aina voi estää. Myös kovaa kipua pitää hoitaa. Silloin käytetään usein lääkekuureja, jolloin yhteiskäytön merkitys ei ole kovin suuri. Sen sijaan pitkäaikainen käyttö yhtä aikaa on ongelma.
Hartikaisen mukaan nykyiset lääke- ja yhteisvaikutustietokannat tunnistavat yhteisvaikutuksia melko hyvin. Juuri vastakkaisten vaikutusten tunnistamisen osalta niissä kuitenkin on vielä kehittämisen varaa.
Suvi Sariola
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.