Psykiatriaan erikoistuva Jonne Juntura kertoo Tiktok-videoissaan ahdistuksen hallintakeinoista. Samoin siitä, miten Suomessa saa abortin. Ja siitä, voiko perusterve saada psykoosin.
Toisena päivänä hän kertoo videossa, kuinka luuli tukehtuvansa maitorahkaan. Asiatieto ja viihteellisyys kulkevat käsikädessä. Kuva on rajattu tiukasti kasvoihin.
Kaikki alkoi, kun Juntura pari vuotta sitten joutui masennuksen vuoksi sairauslomalle.
Kaikki alkoi, kun Juntura pari vuotta sitten joutui masennuksen vuoksi sairauslomalle.
Kun mikään ei motivoinut, videoiden teko toi elämään merkitystä.
Huomiota Tiktokissa kertyi nopeasti.
– Sain positiivista palautetta. Se motivoi tekemään lisää, ja siitä tuli tapa.
Potilaana Juntura koki, että masennuksen hoito on monimutkaista. Hänellä oli vaikeuksia ymmärtää sitä.
– Halusin auttaa muita ymmärtämään, mitä oman sairastamiseni kautta opin. Vaikka on Terveysportit ja muut, selkeää, relevanttia ja helposti ymmärrettävää terveystietoa on vähän.
Tarkat rajat somen kanssa
Jonne Junturan ydinajatus on kertoa ymmärrettävästi mielenterveydestä. Samalla hän oppii itse ja kehittyy ammatillisesti.
– Videoformaatti sopii minulle oman oppimisen tueksi.
Itse en puhu perheasioistani. Eikä kaikkiin kommentteihin tarvitse vastata.
Seuraajiensa kanssa keskustellessaan Junturalle usein selviää, mitä asioita ihmisten on vaikea ymmärtää. Siitä on apua lääkärin työssä. Someprofiiliinsa hän ei vastaanotolla viittaa.
Jonne Juntura ei halua somesoturin roolia, vaikka somessa tulee vastaan paljon väärää tietoa. Hän keskittyy mieluummin omaan juttuunsa ja tuo esiin luotettavaa terveystietoa.
– On tärkeä oppia itselle kestävä tapa olla mukana keskusteluissa, asettaa omat rajat. Itse en puhu perheasioistani. Eikä kaikkiin kommentteihin tarvitse vastata.
Helpottava oivallus on, että vaikka somessa välillä kuohuu, lähtökohtaisesti ihmisiä ei kiinnosta muu kuin oma napa. Kohut unohtuvat nopeasti.
Teksti on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivujen artikkelissa Lääkäriksi someen .