Lääkärit huolissaan Husin teho-osaston päivystyspisteen lakkautuksesta

Vielä keväällä Meilahden tehohoidossa työskenteli viisi tehohoitolääkäriä, kun heitä nyt on enää neljä.

Meilahden sairaalan teho-osaston päivystyspisteen taukoa jatketaan myös syksyllä.
Adobe
Meilahden sairaalan teho-osaston päivystyspisteen taukoa jatketaan myös syksyllä.

Husin tehohoitolääkärit ovat huolestuneita Meilahden sairaalan teho-osaston päivystyspisteen lakkauttamisesta. Päivystyspiste on lakkautettu syyskuun alusta. Tehohoitolääkäreiden mukaan lakkauttaminen vaarantaa potilasturvallisuutta.

– Kyseinen päivystyspiste oli kesän tauolla, ja kesällä tuli päätös, että taukoa jatketaan syksyllä. Tämänhetkisten tietojen mukaan päivystyspisteen toiminta on tauolla vuoden loppuun asti, kertoo linjajohtajaa Minna Bäcklund .

Vielä keväällä tehohoidossa työskenteli päivystysaikana yhteensä viisi erikoislääkäriä, kun heitä nyt on enää neljä.

– Sama potilasmäärä joudutaan nyt jakamaan neljälle lääkärille, kun heitä ennen oli viisi.

Tehohoitolääkäri ehtii aiempaa harvempiin tehtäviin

Bäcklundin mukaan lääkärit kantavat eniten huolta siitä, että tehohoitolääkäreiltä muualla kuin teho-osastolla edellytettävä työpanos, kuten leikkaussalin tukeminen, päivystyspoliklinikan traumahälytykset ja vuodeosastojen hätätilaryhmässä toimiminen, heikentää tehopotilaiden hoidon laatua.

– Ensisijaisesti tehtävänämme on hoitaa tehohoidon potilaita. Nyt täytyy miettiä, miten muita tehtäviä järjestetään niin, että kaikkien potilaiden kohdalla potilasturvallisuus säilyy.

Hänen mukaansa lääkäreillä on huoli siitä, että tulee päällekkäisiä tilanteita, joissa lääkärin pitää olla monessa paikassa yhtä aikaa.

– Potilaita uhkaavia todellista vaaratilannetta ei ole onneksi vielä tullut. Enemmän on huolta siitä, että niin kävisi.

Hus perustelee tehohoidon leikkauksia sillä, että koronan jälkeen tehohoitopotilaiden määrä on ollut vähäisempi kuin vuonna 2019.

Tehohoitolääkärit kirjoittivat tilanteesta myös Helsingin Sanomien mielipidepalstalla .

Yt-neuvottelut alkoivat perjantaina

Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavan Hus-yhtymän yhteistoimintaneuvottelut alkoivat perjantaina.

Husin mukaan arviolta tuhannen henkilön vähentämiseen tähtäävät yt-neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä. Yhteensä neuvottelujen piirissä on noin 28 000 henkilöä.

Akavalaiset liitot ovat ilmaisseet huolensa Hus-yhtymän koko henkilöstön työssäjaksamisesta. Ne edellyttävät toimivalta johdolta nyt nopeita ja konkreettisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin parantamiseksi.

Yt-neuvotteluista kärsivät myös potilaat. Jo tällä hetkellä lähes joka neljäs potilas Husin alueella on odottanut pääsyä hoitoon yli puoli vuotta.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.