Tuore hallitusohjelma lupaa terveydenhuoltoon paljon parannuksia.
Oikea-aikainen hoitoonpääsy pitäisi varmistua, jonot kadota ja vaikuttavuus parantua. Samaan syssyyn mielenterveyspalvelujen saatavuutta ollaan parantamassa ja terveydenhuollon menetelmien arviointia parantaa.
Lääkäriliitto pitää näitä kaikkia toimia välttämättöminä, mutta kyseenalaistaa välittömästi näiden toteutumisen.
Kansansairauksia halutaan vähentää, mutta alkoholin saatavuutta vapautetaan.
Syy on yksinkertainen: raha.
Tavoitteissa ja keinoissa on Lääkäriliiton näkökulmasta ristiriita.
Kansansairauksia halutaan vähentää, mutta alkoholin saatavuutta vapautetaan.
Terveydenhuolto on jo nyt kriisissä, mutta tähän luvataan parannuksia ja leikataan rahoituksen kasvua 1,4 miljardia euroa.
Lääkäriliitto korostaa, että toimiva terveydenhuolto näkyy kansantalouden tilinpidon muilla riveillä kuin terveydenhuollossa.
Toimivat palvelut, terveellinen elinympäristö ja hyvät elämäntavat tuovat työ- ja toimintakykyä. Palvelujen parantaminen ja jonojen purku luo lyhyellä aikavälillä terveydenhuoltoon lisäkustannuksia.
Lääkäriliitolla on aiheellinen pelko, ettei hallitusohjelman pyrkimyksiä voida toteuttaa rahoituksen leikkaantuessa suunnitellulla tavalla.
Keskeiset uudistukset kysymättä
Lääkkeeksi hoitojonojen purkamiseen hallitus tarjoaa kertaluontoista satsausta Kela-korvauksiin.
Lääkäriliitto ehdottaa, että tämä toteutettaisiin ennemminkin hyvinvointialueiden kautta, jotta hoidon jatkuvuus varmistuisi ja palveluketju pysyisi eheänä.
Yksityisiä palveluntuottajia voitaisiin tässä toki käyttää apuna. Henkilöstövajetta ja järjestelmän monikanavaisuushaastetta korvaukset eivät ratkaise.
Valtiovarainministeriön menokartoituksen mukaan hyvinvointialueiden rahoitusta ei ole mahdollista supistaa, ellei samanaikaisesti vähennetä alueiden tehtäviä tai velvoitteita.
Konkreettisia tehtäviä tai velvoitteita ei ole ohjelmassa ole käytännössä vähennetty.
Lääkäriliiton tiedotteessa todetaan, että kolmikannalle pitäisi antaa mahdollisuus tehdä esityksiä, joilla hallituksen tavoitteisiin löydetään keinot.
Nyt näyttää siltä, että keskeiset uudistukset tehdään kysymättä edes mielipidettä niiltä, joita päätökset koskevat.
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.