Koronavirus on mutatoitunut matkalla Eurooppaan, sanoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.
Ensimmäinen raportoitu tartuntatapaus Lapissa oli yhden mutaation päässä Kiinan Wuhan alkuperäisestä kannasta. Suomessa nyt ilmi tulleet tapaukset ovat lähtöisin epidemia-alueelta Euroopasta kuten Italiasta ja Itävallasta.
– Mutaatiot helpottavat virologin molekyyliepidemiologiaa eli tartuntaketjujen seuraamista. Ei ole mitään näyttöä siitä, että mutaatiolla olisi fenotyyppieroja. Tässä vaiheessa ei siis ole mitään syytä epäillä, että Suomen tai mikään muukaan kanta olisi alkuperäistä vaarallisempi, sanoo Vapalahti.
Uuden koronaviruksen aiheuttamien tartuntojen ongelmana on, että tauti aiheuttaa usein lieviä infektioita, joten se pääsee leviämään terveydenhuollon tutkan alla. Vapalahti on samaa mieltä THL:n tuoreen linjauksen kanssa, että epidemiakynnys ylitetään pian myös Suomessa.
– Iso säkä pitäisi olla, jos virus ei olisi ehtinyt leviämään laajasti Suomessa, Vapalahti sanoo haastattelussa perjantaina.
Vapalahden mukaan Etelä-Koreassa epidemiakäyriä on saatu rajattua laajemmalla testaamisella, joten samaa pitäisi tehdä Suomessakin.
– Testaamistapojen lisäämisellä on varmasti kokonaisuudessa tärkeä rooli. Yleisesti ottaen mitä enemmän, sitä parempi, hän summaa.
Yhteiskunnan sulkemista täysin Vapalahti ei kannata, koska myös siitä aiheutuu merkittäviä ongelmia. Silti rajoittavat toimet ovat nyt tärkeitä ja kiireellisiä.
Rokote vie aikansa
Koronaviruksen genomi julkaistiin kaksi kuukautta sitten, joten viruksen salaisuuksia ei ole ehditty tutkia kauaa. Toimivan rokotteen kehittämisestä kestää myös oma aikansa.
– Rokotekannat ovat jo olemassa. Ennen toimivaa rokotetta pitää toteuttaa eläinkokeet ja faasi 1 ja 2. Tiedämme, että potilaille tulee virusta neutralisoivia vasta-aineita.
Hallitus myönsi torstaina 5 miljoonaa euroa rokotteen kehittämiseen. Vapalahden mukaan on hyvä, että Suomi osallistuu rokotteen kehittämiseen edes eurolla kansalaista kohden. Samalla hän kritisoi panostusta tutkimukseen, joka on joutunut viime vuosina leikkurin alle
– Suomessa asian tutkimiseen ei ole yhtään rahaa. Tämä on paradoksaalista, kun yhteiskuntaa ajetaan alas ja samalla miljardeja häviää taloudesta.
Vapalahden mukaan nyt vain odotetaan, että joku muualla ratkaisee koronaviruksen salaisuuden. Sen sijaan tutkimukseen pitäisi panostaa myös Suomessa.
Tuomas Keränen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.