– Tilastoimattomat ilmoitukset mukaan lukien ilmoituksia on tullut vuoden aikana kaikkiaan noin 660, arvioi asehallintopäällikkö Heidi Nuoritalo Poliisihallituksesta.
Ilmoituksista lähes 80 koski henkilöitä, joilla oli aselupa. Nuoritalo pitää aseluvan haltijoiden osuutta isona.
– Aseturvallisuuden näkökulmasta on todella tärkeää, että heistä tulee tieto Poliisihallitukseen. Ilmoitusvelvollisuus näyttäisi toimivan juuri siinä tarkoituksessa, kuin se on säädetty.
Poliisihallitus lähettää aseluvallisia henkilöitä koskevat ilmoitukset kyseisten henkilöiden kotikuntien poliisilaitoksille.
Lääkärin ilmoitus ei kuitenkaan automaattisesti johda luvan peruuttamiseen, vaan käynnistää lupaharkinnan. Vaihtoehtoina ovat paikallispoliisin harkinnasta riippuen luvan peruuttaminen, varoitus tai asian käsittelyn päättyminen ilman kielteistä päätöstä.
– Aseluvattomia ihmisiä koskevat ilmoitukset hävitetään välittömästi, Nuoritalo sanoo.
Dementia yleinen peruste iäkkäillä
Lähes 90 henkilöä oli ilmoituksissa arvioitu itselleen tai toiselle vaaralliseksi potilaskertomustiedon ja henkilökohtaisen tapaamisen pohjalta. Vajaassa 20 ilmoituksessa perusteluna oli väkivaltainen käyttäytyminen tai väkivallalla uhkaaminen vastaanotolla.
Kymmenkunta henkilöä oli oikeuspsykiatrisessa tutkimuksessa todettu vaaralliseksi itselleen tai toisille. Muutamassa ilmoituksessa perusteluna oli henkilön ottaminen tahdosta riippumattomaan hoitoon itsemurhayrityksen takia.
Selvästi eniten ilmoituksia, vajaat 170, oli tehty muulla perusteella. Iäkkäämmillä yleisin peruste oli dementia, muilla perustelujen jakauma oli hyvin laaja. Perusteita alettiin tilastoida viime huhtikuussa.
Poliisihallituksen luvuissa ovat mukana myös muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden tekemät ilmoitukset, mutta Nuoritalon mukaan käytännössä lähes kaikki ilmoitukset ovat lääkärien tekemiä.
Lääkärien ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan kesällä 2011.
Helsingissä parikymmentä tapausta
Helsingin poliisilaitokselle on tullut kaikkiaan parikymmentä ilmoitusta henkilöistä, joilla on aselupa, arvioi ylikonstaapeli Ilari Vilén.
Lääkärien lisäksi ilmoituksia on tullut muilta terveydenhuollon ammattilaisilta kotihoidossa ja mielenterveystyössä.
– Ilmoituksen jälkeen käynnistämme peruutusharkinnan, pyydämme lisäselvityksiä lääkäriltä, selvitämme muuta sairaushistoriaa ja pyydämme henkilön kuultavaksi.
Vilénin mukaan lähes kaikki Poliisihallituksesta tulleet ilmoitukset ovat johtaneet luvan peruuttamiseen.
Suvi Sariola
Kuva: Pixmac
Uutinen Lääkärilehdestä 36/2012.